First time ada kad kredit ..dan kene tipu! hati-hati ye.....

ingat lagi
kisah masa awal-awal berkecimpung dalam penggunaan kad kredit
masa tuh baru je start bekerja kat UTM
papa pulak time tuh dah start belajar di UK
ibu pun time tuh tak pernah ada kad kredit
harus lah ada satu
senang nak booking online tiket lah katakan

tak silap first kad kredit ibu adalah citibank
sejak duk UK nih dah terminate dah
la ni tinggal satu je cimb

bermula dari saat kene tipu inilah ibu sedar dunia ini
dunia yang penuh dengan tipu daya sebenarnya
semuanya kerana duit kan

ok berbalik semula kepada cerita mcm mane kena tipu ye
ingat lagi time tuh ibu baru je lepas kerja beli pisang goreng, ahaks
petang, lepas balik ofis gi taman sri pulai perdana
gi beli pisang goreng kat depan kedai runcit tuh
then masa tengah sibuk nak start enjin
adalah sorang mamat nih call

dia kate dia dari kredit kad centre
dia nak promote satu kad pelancongan nih
Suria KL tower punye kad diskaun lah
antara yang ibu ingat
dia kate akan dapat diskaun beberapa percent untuk setahun
insuran ape tah lagi

mamat nih bercakap banyak tau
ibu nih kan blur blur sikit
so bile ibu tanye banyak
dia mcm tak suke
gaya dia cakap pun mcm golongan auw auw je
tapi auw auw yang suke kondem (laser) org lain cakap lah ye
cara dia jawab mcm kite nih 'bodoh' sangat
sedangkan kita tanye banyak-banyak sebab nak kepastian kan

ok ulang balik semua
ibu tanye kat dia banyak tau
then dia jawab mcm tak nak jawab je
cakap laju-laju
dalam laju-laju tuh le trick nye
dia kate dia nak check kad kredit ibu punye nama
then dia ulang le 4  nombor pertama kat kad kredit kita
then betul lah sama
kerana 4 nombor pertama tuh (jika tak silap )sepesen je jika kita nye kad kredit jenis master/visa
ibu masa tuh taktau pun rupenye nombor itu sama
then ibu pun mengiakan lah ye
then dia suruh ibu sambung sampai lah abis nombor kad kredit ibu
then ibu pun dgn bodoh nye gi 'tolong' sambung kan 
then si jahat nih nak cungkil nombor 3 yang belakang tuh kan......
nak tau dia guna soalan ape?




















eeeei benci sebenarnye......











eeeei geram 


































ok berbalik semula 
soalan ape yang dia guna
dia kate
'oooh nombor 3 yang belakang nih BUKANNYA APA PUN'
nombor nih i cuma nak verify dengan nombor yang kami ada
yele kerana dia kate dia kan dari kredit kad centre 
(penipu)
rupenye dari 
diskaun kad centre
jahat   kan!







then lepas dia dah dapat nombor ibu sume tuh
ibu kate kat dia
bagi saya buat keputusan dulu ye
belum konfirm lagi sama ada saya nak bayar
rm500 utk diskaun kad tuh

then ibu pun start lah enjin
pulang ke rumah
then tak sampai 5 minit
ibu call balik nombor tuh
then kawan dia yang angkat
then ibu suruh lah kawan dia explain balik ape benefit dari kad tuh kan
sekali 
mamat jahat tuh kelentong
mane ada diskaun setahun
hanya diskaun utk certain hotel sahaja
byk lagi lah penerangan yang berbeza 
dari situ ibu dah syak ibu kene tipu
then ibu cakap le ngan kawan dia si mamat jahat tuh call mcm mcm nih
then kawan dia tuh forward call tuh bos dia
then bos dia pun confirmkan kate ada kesilapan disitu
then ibu terus cakap 
saya tak nak aah terima offer tuh
sekali
rupe-rupenye!
eeeeeeish
jahat sungguh!







si mamat jahat tuh dah swipe kad kredit ibu
walaupun ibu kate ibu tak buat keputusan
dia swipe je terus
jahat kan
nasib baik boleh refund balik
benci


then esoknye ibu call balik nombor tuh
then ada sorang perempuan nih angkat
dia kerje situ
then ibu cakap le nak tau nama sebenar mamat jahat yang menipu ibu tuh kan
then ibu kate le mamat tuh namanye
'SYED esfazarullah bin SYED.....' 
lebih kurang mcmtuh lah namanya
nama syed
ceiit
nama berbelit lidah nak sebut
sekali
perempuan tuh cakap oooh tuh nickname utk si' ALI' ke 'KUDIN' namanya
kira nama yg biasa-biasa mcm tuh je le
bukan nama betul pun
then perempuan tuh cakap dia pun nak berenti kerje kat ofis tuh
sebab rupenye diorang diajar utk MENIPU
dia kate dia dah serik menipu pelanggan
malah mereka di ajar untuk menipu atau menggunakan trick untuk dapat pelanggan
then dia kate si mamat jahat tuh dah berenti kerje dah
(Cepat betul kan mamat jahat tuh berenti kerje!)

ok tak habih disitu sahaja tau



selang beberapa hari
ibu terima panggilan 
dari agen kad kredit
RHB bank pulak
(heran pulak mane dapat nombor ibu kan)
ok fine
dia offer ibu guna kad kredit dia lah
then dia ugut dia kate dia tau 3 pin number kad kredit ibu yang ada time tuh
heh
mcm mane pulak org tuh boleh tau
dia SEBUT satu-satu tau 3 pin nombor tuh
dia kate nombor tuh "163 kannnnnn" (contoh)
dia jawab dengan sungguh konfiden tau
then memang ibu check sebijik satu-satu
tapi ibu saje je kate 'EEeeeeeh bukan le, salah'
then dia kate
'takpelah puan, saya malas nak layan puan'
hahahahahaha
lepas tuh cepat2 ibu report kat bank
and dia pun bagitau lah
 pihak bank takkan tanye langsung nombor rahsia (dibelakang kad tuh)
memang diorang takkan tanye
kerana nombor itu begitu sulit
jika ada orang tanye nombor tuh, maknenye orang tuh nak menipu kita lah tuh


kesimpulan
hati-hati kepada sesapa yang baru berjinak2 dgn dunia kad kredit nih
terutama nya adik-adik yang baru lepas habih belajar tuh ye
supaya tidak ditipu
kerana  masa belajar, kita tak terdedah dengan dunia penipuan di dunia luar sebenarnya
eeei sunggut menakutkan
hati-hati






6 comments:

ibuayahdamia berkata...

betul wani...kad kredit ni sebenarnya banyak juga mendatangkan masalah kalau tak pandai guna...yg trick2 nak menipu tu aku dah kalih...kalih sebab bukan aku yg guna, kalih sebab ader jer org yg asyik call hubby aku promote tu ni...
dulu2 kena makan tipu gak..tapi lama2 bila dah makin pandai, kalau ader org call jer cakap tak der kad kredit...terus diam...kalau dia cakap ader, hubby aku kata.."oh saya dah gunting kad kredit saya"...ekekek

pearl berkata...

ayu......... bagus punya alasan... betul tuh ayat yang sunggguh sesuai untuk diguna len kali!

iina berkata...

Biasalah org nak kenakan kita mcm2 cara.. saya pernah kena.. dia kata nak promote jek.. last2 bila dia suh beli.. terus saya sound.. ooo camnie ye cara u nak tipu customer.. tadi kata just nak promote jek.. skrg kenapa pulak nak suh saya beli.. terus letak telefon hahaha..

Penah gak ada yg call.. ckp pasal nak promote insuran terus jawab.. ekonomi tak ok.. kena berjimat cermat skrg.. off phone..

~NieZa~ berkata...

wahh...hbtnya diorang mnipu~
sy pn pnah dpt call tnya psal kad krdt..sy ckp sy xda..dia tnya lg..msih study ke?..sy jwb ya..pastu dia ckp xpa la...n end cmtu je..hihihi..trick xjadi la kot~

btw, sy follow akak ya..(^_^)v

pearl berkata...

iina> bagus jugak tuh sound direct kat agent yang menipu kita tuh!

nieza> oooh student diorang tak kacau lah tuh. takpun lenkali kate je student, walaupun dah kerje, ahaks. sonang cerita kan

~anna ~ berkata...

aku selalu dpt call utk charge insurans tru kad kredit.... dulu pernah aku accept 1 kes ni n mmg dia charge betol la... tp skrg dh terminate pun... utk kes mcm ko ni aku belum pernah kena lg... tq bg info ...

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog