Setelah 2 tahun 9 bulan ...

sebelum tuh, sila PAUSE dulu audio player kat atas tuh ye. klik button tengah kat atas tuh.
Then, klik button PLAY kat video bawah ni.




video



Imran dah boleh sebut 'IBU'... (lama dah ibu tunggu ni)

Progress Kakak Adik

Dah lama tak cerita progress kakak and adik
Kakak baru je 4 tahun
Adik pulak 2 tahun 9 bulan

Kakak Aisyah
Dah banyak vocab dah
even kadang2 certain word tak paham esp if dia dok pura2 membaca buku
punyele memilih dalam pakai baju
nak baju yang dia ske aje
flower2, star2
lain daripada itu melalak la dia tak nak pakai
aduuuyai, baju and seluar cantik2 pilihan ibu jgn harap la dia nak sukarela pakai
kene paksa baru pakai, tuh pun sekejap dalam diam2 pi tukar sendiri
eeeei payah deh

kak chah pulak semakin caring
if tau ibu sakit, nanti cepat2 dia pi ambil ubat
takpun suruh ibu gi letak ubat
then bile papa sakit pulak, dia kate dia ada ubat
then caring ..teringat masa ibu ada pegang pisau
terus dia dok kate
'ooooh careful ibu'
penyayang dia nih

progress terbaru aisyah dah pandai susun puzzle
hahaha anak orang lain dah berkurun pandai
anak kite baru je pandai
sbb parents dia tak beli, and ajar pun
kehkehkeh
uncle aja sekali je
terus dia dapat catch up
berjaya susun dgn sendiri
then nak tunjuk kat sume orang dia dah pandai
clever aisyah

nila puzzle yang dia siap susun
siap atas board lagi
then tak sabar nak tunjuk kat ibu time ibu lepas solat

actually puzzle thomas ini adik punye
tapi adik tak pandai lagi
so kakak la yang susunkan
imran kemain suke tunjuk2 sbb ada muke thomas kat situ
nanti kakak ajar adik pulak ye



Imran pulak sejak dah bersekolah almost 3 months ni
byk vocab baru dah keluar dari mulut dia
jika tidak sebelum ni dia hanya tau sebut papa je
takpun bob da builder
train pun dia sebut tut tutt

tapi sejak dah 3 bulan sekolah ni
dia pandai sebut
baby
ball
star
kopok (keropok, biskut)
mama
sorry
thank you
(sume words yang kakak selalu guna!)

and yang paling terbaru
dia sebut
more..more..more

memang kelaka sbb dia sebut more
sbb terkejut
selalunye budak sebut NAK
ibu dok tunggu selama beberapa tahun tunggu dia sebut NAK
tapi dia sebut more..more
bile dia nak sesuatu
memang kelaka

kakak syira yang pertama kali denga dia sebut more pun terkejut
sbb macam mooo...mooo...
hehehe
pandai imran
harapnye ada vocab baru dari semasa ke semasa ye

imran pula kuat makan
satu hari tuh if tak makan nasi, mesti dia makan banyak
kesian dia
kakak pulak kurus cekeding sbb tak kuat makan
coklat banyak le makan
baru ibu tahu feveret imran adalah cekodok pisang
bila dah habih dalam pinggan tuh
mule le dia bawak ke dapur
hulur kat ibu
then sebut
more...more...more...


kelaka...kelaka!
nila gambar imran yang nak makan agar2
kemain ske dia makan agar2 rampai tuh
nanti ibu belaja mcm mane nak buat ye sayang

anak sape la yg nampak perut buncit nih
lagi buncit bile tak buang air besar seharian tau!
pelawasan dia bagus!

imran pulak la ni tido dgn uncle
(sedih ibu imran tak nak tido ngan ibu)
bile malam2 mesti dia tido kat bilik uncle
esok uncle balik, dah takleh tido ngan uncle dah

satu hari uncle takde gi keluar pun
dia still tido kat bilik uncle
lepas balik skolah
heran ibu ape le yang menariknye tido situ

see... ni dia tido sorang2 ni time uncle takde
tapi selimut uncle and bantal busuk uncle tuh ada
ntah2 dia ske bantal busuk uncle yang auntie kina bagi kot
nampaknye uncle kene tinggalkan la..suh auntie kina bagi lain
hehehe

imran nak tido pun ibu kacau ye




Museum Roman Bath

Seperti yang dijanjikan
nak cerita pula apa ada dalam museumAdd Image
Roman Bath
dalam tuh ada artifak org2 roman
ada tulang rangka
batu nisan
yang ni replika mcm mane sebenarnye keadaan roman bath ketika dulu

selain itu, ada perhiasan-perhiasan dalam temple zaman roman ni
museum tuh sebenarnye adalah temple zaman dulu
so masih ada struktur batu temple yang dipelihara

ni suasana dalam tinggalan temple
taktau batu ape tuh, lupe

yang ni pula kolam air panas bahagian lain
cantik kan warna hijau je airnye bile kolam tuh penuh



seterusnya jumpa la air panas itu
tu dia...... kemain imran tengok


berwap-wap ha...
takde tertutup pun
so dengarnye bunyi deruan air
nampak jelas depan mata
cermin dinding tuh pun separuh je

dan ni pula adalah drain zaman roman

ok next entry cerita pasal ground level roman bath pulak
takde mood pulak nak sambung
hehehe
tata












Anak patung kertas vs. magnet

Nih nak cerita pasal mainan aisyah
yang buat ibu teruja
sbb sama mcm ibu main dulu masa kecik2
tapi yang dulu ibu main jenis kertas aje
tapi sekali aisyah nye lak jenis magnet
advance skrang!
dulu kemain ske main bende alah nih
beli kat kedai seposen je kan satu set
seposen ........
(ada lagi ke barang seposen kat mesia tuh ye)





dulu siap kemain susun2 barang jadikan rumah
la ni tengok mainan aisyah, tak yah guna barang lain
memang ada doll house, cars, set kerusi, kitchen sume
waduh heaven bagi kanak2 la

tapi aisyah tak pandai main lagi
set yang kecik habih disepahkan2
ibu dia le yg jenuh mengutip
kot2 nanti dah besar
dia akan main
mcm ibu dia gak (hahahaha)

Melati Aisyah 4th Birthday

Last week birthday aisyah
kali ni birthday dia disambut dgn tokmie, tokma, ayahlong,ciklong,uncle and syahirah
ramai.......
tak sangka pula ada beberapa kawan ibu dalam facebook yang birthdaynye sama ngan kak cah
makcik fadzlina dan makcik wawa di aussie
sempat jugak ibu buat kek
lepas subuh dalam 4 pagi
huhuhu
ngantuk2 tunggu kek masak
then sempat jugak beli kek kat kedai untuk celebrate bersama kawan2 dia di school
mari kita layan gambar ye...

Acara pada 12 tengah malam
birthday girl kene kiss everybody to get her surprised gift from papa
dapat aa dia hadiah yang dia request sejak dulu lagi
dia taktau namanye, tapi dia tau how to play
setiap kali dia request, dia akan tunjukkan aksi mcm mane nak ride the scooter
adik birthday girl pun dapat
sbb dia suke beno dgn train...
yang stroller baby ni dah byk kali dia request
tapi ibu tak beli
ingat nak carik kat carboot
asyik tak jumpa je
akhirnye che' long belikan pulak
terima kasih ye che' long
ni pula kitchen hadiah dari ibu
nih pula starter thomas track utk adik birthday girl
di siang hari pula
acara tiup lilin
ketiga-tiga dibenarkan utk tiup lilin
itula acara kesukaan kanak2
then cicah stroberi dgn coklat
dan disekolah pula, kak chah celebrate dgn kawan2







Summer BBQ 2010



As welcoming the summer 2010
kami join BBQ di derby park
betul2 dgn uni of derby
mula2 memang plan tak nak p
sbb perut tak mengizinkan

best kat park ni
sesuai utk kanak2
ada free of charge pool
playground
lake with ducks and swan
train pun ada
bouncing castle
kid car ride pun ada
harga dalam sepound
reasonable lagi
tapi kami tak berkesempatan nak bawa anak2 main sume ni
sbb it's time for BBQ
next time la ye kita ajak papa ye
so layan gambar dulu...........



lastly, aisyah dgn aksi chicken nye..
pantang nampak bird mcm ayam, terus nak jadi chicken
tuh blum lagi aksi dua beradik jadi cat and doggy
sumenye sbb selalu tengok cerita tom and jerry
and garfield

Jalan-Jalan York part 2

Seperti yang dikata
entry seterusnya
xtvt kami dalam jorviks viking centre
hasil penggalian mereka di kawasan ini

ni baru lepas turun ride
ride nye mcm kat belakang tuh
masa on ride takleh tangkap gambar
kalu tak leh tempek suasana kehidupan vikings dalam perkampungan tuh kan
nih pulak aisyah nangis
adeke masa on ride dia nangis
sbb tengok patung2 vikings tuh
orang2, anjing pun ada, ayam pun ada
look real
dah le dia duduk seat depan
hambik depan mata all the scene
imran lak cool tak nangis
tapi dia lentukkan kepala kat peha ibu nih
mungkin sbb dia takut jugak
so rasa safety duk nyorok bawak ketiak ibu nih
hehehe
tapi memang best
masuk dalam tuh
student price dalam 8 pound shj

nih pulak tukul buat duit syiling
zaman vikings
murah je
dalam 1.50 pound
utk dapat replika coin tuh
boleh la utk aisyah
dia kate dia nak beli princess dgn coin tuh
huhhuh

seterusnya gambar di luar vi.kings centre tuh
kawasan coppergate
yang dulu kawasan market zaman vikings
kini jadi pusat shopping

akhir sekali di clifford tower
tinggal part tuh je yang asalnye merupakan york castle
sbb kene bakar la etc
kerana dulu york ni dipenuhi oleh je.ws population
so citizen york tak ske aa
then jew.s ni jadikan castle tuh tempat berlindung
and tempat mereka membunuh diri beramai2
eeei sbb tuh banyak 'ghost walk xtvt kat york nih ek
haunted city ngupenye
huhuh
ni pulak city wall
ngupenye york ni dikelilingi dgn wall ni
siap ada gate berbatu lagi
tapi kami x singgah pun wall ni
ni ambil masa on d way balik dah

and lastly gambar budak yang paling penat berjalan
adik relax duduk dalam stroller
kakak lak jalan2 tanpa banyak songeh
good girl





Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...