crazy about Ayat-Ayat Cinta



Ok ..continue...mari belajar membuat sintesis ...kan bagus dapat buat dgn sebegini cepat pada jurnal-jurnal yang perlu disintesis...cerita n lagu itu membuatku berpikir...think !..kalu la si mike n bob tu aku tak habis Pk pasal kerja journal2 aku tuh, mampuih aku...bab2 movie n lagu ni cepat pulak berfikirnya...aduuuh....

cerita ni memang very touching...feeling habis...hauahua...nak baca journal, tak menjadi sbb layan ceta ni...habis mission aku...cerita ni membuatkan aku sayang sangat kat suami aku..

Ayat-ayat Cinta dari:
1)
fahri: Kita takkan hidup lama di dunia ni (waktu fahri dalam penjara)
My analisis:
Begitu berat dugaan yang di alami oleh fahri mcm cerita nabi yusof.. takut nye..satu satu jatuh bertimpa, dah le kene tuduh merogol, maria yang jadi saksi koma, tuan guru kesayangan meninggal (jadi bukti surat cinta) dalam satu malam yang sama.kene death sentence pulak tuh..fuh...terbayang mcm mane nabi muhamad di uji berkali, nabi yusof kene tinggal dalam penjara .. WATAK fahri tuh dahle insan baik-baik, tak mcm aku, bahasa arab pun tak faham bende...dahle aku tak sebaik watak fahri... adakah aku mampu diuji begitu?

Nabi kene, takkan umat tak kene ! so kene tabah menghadapi segala dugaan..PhD ni salah satu dugaan...watak fahri pelajar university alazhar lagi le kene bertimpa-timpa dugaan...back to fahri's word masa dalam jail ..kita takkan hidup lama di dunia ini...so kene tabah dah redha dgn ketentuan Allah..

2)
kita kene berusaha dan Allah akan menolong org berusaha... ayat ni rasanya aisha yang sebut..ter reflex pulak pada PhD...berusaha...tulis blog, tgk movie, surf internet saje2 tuh tak berusaha kearah menjadi Dr hawani tuh.....

3)
Maria: kebodohanku kerana tidak dapat membezakan antara cinta dgn keinginan utk memiliki (masa maria nak mati)
My Analisis: waa ni lagi mendalam, membuatkan aku betul2 berfikir...baru aku realized dua bende ni berlainan maksudnye...dalam story ni aku rasa betul betul cinta adalah aisha, isteri pertamanya, maria tuh sajenye nak memiliki fahri, sbb tuh dia tak convert Islam masa mula2 tuh pun...heran aku boleh lak kawin dgn maria kristian itu..huhuhu

aku pilih cinta or keinginan utk memiliki?
of course Both.. no share share..!

4)
bila keyakinan ku datang, kasih ku bukan sekadar cinta..pengorbanan cinta yang agung ku pertaruhkan... (lirik lagu ayat-ayat cinta)

ni pun membuatkan aku takut...dalam cerita itu, si aisha merelakan suami dia kahwin dgn maria, antara sbb nye, if maria tak bangun dari koma, suami dia kene hukum gantung sbb takde alibi utk melawan tuduhan merogol norun yang tak kenang budi tu (pakai je tudung, memalukan aje)...huh..mula2 aku kagum dgn dialog norun masa dia approach fahri

"sesungguhnya engkau insan mulia..aku ingin menjadi yang halal bagimu utk mengesat air mataku etc...." sekali..bile norun geram sbb fahri nikah dgn aisha, terus dia report kate fahri rogol dia... terus menyampah aku nengok muke norun itu..huahauah

ape yang membuat aku berpk pasal sentence ni..mesti allah akan uji dgn sesuatu yg memerlukan kite kene berkorban....takut jugak aku menghadapi next ujian....agaknye 1st ujian me husband-wife yg memerlukan pengorbanan adalah.... masa my hubby left us for 6 buln setengah ritu....kot..fuhh..can't imagine mcm mane boleh survive, nurturing 2 babies alone...without maid....antaranya sbb 'doa mustajab' ittew n jasa baik kak ani n abg lan (jiran sblh) n anak-anak (abg, nyah, intan, arif, alang, yap) ...moga allah membalasnya.... mmg jiran yg begitu begitu baik...

5)
namun harus ku tinggalkan cinta ketika ku bersujud (end of lagu ayat-ayat cinta)

aku pk: sentence ni let me realized yg masa kita ada masalah...(tak dapat dibayangkn jika menghadapi dugaan bertimbun yg dihadapi oleh aisha n fahri tu).. solat n berdoa kpd Allah, n redha n tabah menghadapi ape yang Allah uji itu...mcm dalam cerita ni masalahnye adalah cinta kpd suaminya yg nk kene hukumn mati tuh...lupekan ttg masalah tsb dgn hanya bersujud kepada Allah..memohon dipermudahkan...jika tak dapat kene redha...fuuuuh..sbb tuh fahri kate, "kita hidup takkan lama, aisha"...

notes tambahan:
1. aku kelaka betul dgn jail mate fahri tuh, gelak2 kan fahri solat, time kelaka bile fahri tak boleh solat, beberapa kali angkat takbir, after dia betul2 rasa bersalah apabila beritahu aisha, ada surat cinta daripda norun dalam simpanan ustaz...memang rasa jeles beno aisha..n fahri rasa bersalah sangat2...sbb tak dapat explain, n aisha tak nak dengar, tak kusyuk solat si suami...hehehe

pasal jail mate tuh, aku ingatkan dia org giler...rupenye tak, muke n pakaian je mcm gitu...tapi pandai berceramah kepada fahri....antara sentence yang membuat aku berpk

" Allah sedang berbicara dgn mu fahri...jgn sombong"....

ooooH...bile kita ditimpa dgn masalah, rupenye Allah sedang berbicara dgn kita...menyuruh kita utk sentiasa berdoa, meminta kepada Nya.... fuuuuh...mendalam sungguh....sungguh berkesan dalam hati...bagusss

2. kenapa lepas aku tgk ceta ni, aku kate " membuatkan ku sayang sangat sangat dgn suamiku Mohamad Hafis Izran" ..Notably :

i) sbb I am his only the only wife ..insyaAllah ...tak gitu, abang ! takde madu2 mcm aisha n maria...

ii) sbb I know my hubby loves me truly, madly, deeply mcm watak fahri dgn aisha tuh..mase fahri rasa bersalah sbb aisha jeles, because he loves his wife very very much...

iii) sbb aku rasa aku ada sikit watak aisha yang main ikut suke je ..... mcm kisah aisha yang tuka komputer buruk suaminye dgn laptop baru utk menyenangkan suaminya...rupenye2 suaminya tak suke n a bit terkilan...huahauahua..bak kate lirik lagu itu..." maaf jika ku tak sempurna....."

Ok....The end....pi baca journal tuh, buku how to get phd pun tak bis baca...thesis tuh lagi....banyak kerje niiiiiii

5 comments:

::Umi Sufira:: berkata...

Best ke crita ni wani? Harituh ada kluar kat TV3..tak terbukak plak hati aku nak tengok crita nih...

Ice_shatz berkata...

wani,
dah bace lum novel die?by Habiburrahman EL Shirazy? Highly recommended to read (kalau ada masa la,understand ko bz hiks). Aku rase versi novel lagi mengesankan. Lagi banyak ayat2 cinta hoho..

shatul

Strawberryku berkata...

Wani, boleh ke kita berkwn. saya terpanggil dengan tukisan wani mengenai ayat2 cinta. You should read the novel. Citernya byk beza dr movie tapi jln cerita sama.bg la email you bole selalu bertukar pendapat
Iris

Fadzlina Nawi berkata...

Akak selalu gak dgr budak2 bujang kat Melbourne ni cerita. Tp tak tergerak lg nak nengok. Bukan apa, lakiku dah tegar..aku pun. Malas betul lah nak syahdu2 ni. Tp I agree dgn that part bila ditimpa masalah, "Allah sebenarnya sedang berbicara dgn kita" Power2!

Siti Rohana berkata...

cerita ape ni wani?...aku tak pernah dengar lagi...nak tengok lah...ade dlm youtube ke?...romentik ek?..ke edih sgt...aku sekarang ni pangtang sedih2..mesti meleleh lah....huhuhu

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...