My Second Birth delivery Experience

-Archive from Friendster Blog - Part 10

Thursday, October 25th, 2007

Memang betul kata orang, bersalin yang 2nd ni memang senang berbanding yang 1st. Sakit pun sekejap je. 5 hari sebelum bersalin dah terasa senggugut sikit for the whole day. Hari Selasa rasenye 25 Sept. Bulan ramadhan. Tapi taknak check doktor sbb taknak kene seluk. Sebab dah ada pengalaman serik kene seluk, so dah plan dah bile sakit dah nak bersalin yang senggugut tak berenti tuh baru nak pi sepital.

Hari Jumaat 28 sept, jumpa prof, mintak cuti . sbb plan nak bersalin kat rumah. nak bersalin kat private. Ngeri dengar cerita pasal bersalin kat gov ni. pasal nurse dan midwife yang kurang ajar, mulut lesar dsb. Memang sesuai. Sbb aku terkena jugak. Nak aja aku buat report surat khabar. Nak aja aku pegi balik kaunter bersalin tuh. Ambik nama nurse yang marah2 aku tuh. Nak aja aku pegi sana sound balik balik nurse2 tuh. Bila dah jumpa prof, siap bawak surat nak apply cuti, prof suruh tangguh dulu. Suruh viva dulu. Kalu aku memang nak viva dulu pun cuma panel penilai je bz. takleh viva minggu sebelum tuh. So bile petang, prof tepon kate prof safie kate viva next week khamis petang or jumaat, aku pun cancel kan balik kg aku yang dicadangkan hari sabtu. DIorang kate diorang doakan aku akan lewat bersalin nak sempat viva.. Emm aku pun taktau nak doa kepada Allah begitu or tak sbb takutla sbb kale terlebih due, kang ape2 lak jadi pada baby.

MEmandangkan tak jadi balik hari sabtu 29 sept, aku pun mengajak suami aku pegi angsana sbb teringin nak makan n beli biskut raya yang paling sedap n memang teringin aku nak makan. Sampaikan sanggup time tak raya, jumpa biskut tuh kat mini kedai yang jual kerepek2 kat jusco beli. dalam bekas tuh ada 12 biji je biskut tuh. Tapi mahal dijual rm10. Sebab aku suka sangat, aku beli..huahauah..first time merasa kesedapan kueh tuh time beraya di rumah sepupu husband kat kelantan. TAnye kakak tuh sepupu hubby tuh dia order kat kawan cegu kat larkin. Nama biskut tuh KENARI FRANBOZEN…lebih kurang gitu la bunyinye…secret resepi..taktau ape resepi..memang sedap, bagi try kat dekpis (adik bongsu aku) kemain, tiap2 hari dia makan..(aku simpan, sbb dlm pantang takleh makan, takut gatal)..So pegi angsana, carik harga termurah yang orang boleh jual, dapat la harga rm30 (biskut raya termahal pernah dijual aku rase) sbb dlm sebalang ada 50 biji je..haiiii sape yang tau resepinye, bagitau aku. aku nak order. memang sedap. Ada gak biskut camtuh dijual dgn harga rm 22 sebalang, tapi bile aku rase, rasenye memang jauh panggang dari api. tak sedap. yang mahal lagi sedap. Beza yang aku tengok, badam nye dihancur dengan begitu halus..sungguh rapuh..yum yum..Untung datang malam pose, leh merasa kueh2 raya. :)

Berdasarkan jadual yang bentuk bulat yang doktor selalu guna tuh due bersalin 30 Sept, tapi ikut ukuran scan 2 okt. Tapi bile orang tanye bile due, aku selalu kate 2 okt, memang expect 2 okt hari selasa pun, sbb masa aisyah dulu pun lewat sehari. SO ingat kali ni pun lewat juga.

Hari ahad 30 sept, aku n hubby bersahur mcm biasa. Lupa lak last sahur makan ape ye..abang ingat ak? mesti tak ingat kan. Memandangkan hari cuti, kitorang sambung tido lepas subuh. Hari ahad baru aku plan nak basuh all baju2 baby. Yela baju baru. Beg nak pegi sepital pun tak siapkan langsung. So plan nak wat hari ahad tu la. Mula-mula aku tido kat sofa living room yang utama, then bila kul 8 or 9 pagi, aku pindah kat ruang tamu kedua pulak. Tengah tido, aku terasa perut aku sakit senggugut. tapi aku layan tido jugak. Beberapa kali jugak le sakit, tapi aku layan tido je. DLm tido leh terpk ni kalu nak bersalin ni aku nak bukak pose makan kueh raya dulu..huahuah tuh yang bermain dalam fikiranku. Aku tak pasti berapa sela masa sakit senggugut tuh. Then, bile aku rase mcm sakit tak selesa, tetiba aku terpk nak check. Dgn mamai2 nye, aku check, ternampak darah mcm darah period dgn lendir2. Terkejut gak aku. Around kul 10 am tak silap aku. Then aku pun pegi kejut kan hubby, bagitau dia. Dgn mamai2 dia bangun n mandikan aisyah. AKu lak rasa mcm kelam kabut pun ada. Dah le tak kemas baju nak pegi sepital. DAh le tak penah bersalin kat GH.

Plan nak jugak bersalin kat private kat JB ni. SO pegila klinik bersalin kat tmn u yang baru bukak hari sebelum sebelum tuh. Bile pegi tanye, aise ketiga-tiga doktor adalah lelaki . Melayu pulak tuh…awwaaua..tak nak aku. Then hari ahad 30 sept tuh plak plan nak pegi tanye kat klinik bersalin kat skudai. tak sempat la pulak. Masa bagitau hubby dah keluar darah, dia pun terkejut n tanye nak bersalin kat mana.. dlm sakit aku pun kate kat sultanah aminah la, mane lagi.. Hem.. sebenarnye bile prof kate viva next week, aku dah memujuk hati aku untuk mengikut kehendak suami aku since mengandung anak pertama lagi, untuk bersalin di sultanah aminah. Katenye blok baru, wad baru. Bile aku kate pasal takut nanti nurse2 marah, then dia kate kawan-kawannye kate ok je. Tak de marah2. Hem..ku pujuk hati demi mencari keredhaan suami. Sedangkan sebelum ni selama 9 bulan aku berdoa dalam solat, mintak Allah melembutkan hati suamiku bagi la aku bersalin kat private. Hemm lelaki, iyela bukan dia yang sakit, kite jugak yang sakit n kene melalui segala kepayahan tuh.

Sambung balik masa kat rumah, time kelam kabut tuh, celaru aku nak bawak ape pegi sepital. AKu pun telefon kak ani jiran sebelah bagitau dah keluar darah dan tanye nak bawak ape pegi hospital kerajaan ni. Yela, baju baby mcm mane, ape kene bawak untuk baby, baju aku lak mcm mane. Kat private, bersalin pakai baju diorang. Kat GH pakai baju sendiri. Nasib baik aku pakai kemeja gelap. Kat private, anak diorang jaga, kencing berak diorang uruskan. Kat GH , kene bawah wet tissue etc untuk anak nanti. DGn slow motion nye aku mengemas barang keperluan aku n baby. Masa tuh dah terasa sakit 5 minit sekali. Hubby pulak takut n suruh aku naik ambulan UTM..huhhh, tak nak aku. Buat malu aje. Dia takut jem kat jalan. AKu lak rase tak kan jam, sbb yela pagi n bulan pose, takkan ramai orang keluar lagi. Siap aku kate lagi kat hubby, kalu dia takut nak bawak gi sepital, bia aku yang bawak keta sendiri…huahaua..TAK NAK aku.. betul2 aku tak nak naik ambulan. Bila aku begitu keras tak nak naik, dia pun ikutkan saja. Aisyah pulak naik keta Ina (Mokde Aisyah) membontot di belakang. Sebelum pegi sepital, smpat aku suruh hubby buatkan air milo panas. Sekali dia buatkan air milo sejuk. Berketul2 air milo tuh lagi.. hemmmmm lelaki lelaki. Kire aku berbuka pose minum air milo tuh je. Teingat ceta kawan, yang hubby dia buatkan air milo panas sebelum pegi sepital untuk beri tenaga waktu push nanti. Ada kawan lain pulak tak galakkan aku pose. Malah terkejut bile dengar aku pose sepanjang half ramadhan tuh. Doktor Maimunah pun terkejut jugak aku pose. Hehehe. TAkut baby penat. tapi aku tengok imran masa dlam perut, aktif mcm biasa :). Setiap kali aku bersahur, aku cakap dlm hati kat imran, yang ibu nak puasa hari ni. Anak ibu kuat kan .

Masa dalam kereta, terasa jugak sakit. Tapi masih dapat dikawal. Bila sakit je, aku tiru mcm kat TV tuh kalu dlm drama, tiup ikut mulut, keluarkan angin ikut mulut.. berkesan jugak ye. Dlm perjalanan, mintak2 maaf kat hubby. Alhamdulilah, tak jam seperti yang ku sangka. YEla tengah2 hari dibulan pose. baik layan tido kan. Bertolak dari rumah kul 11 sampai sepital kul 1130. Naik tingkat 2 pegi register. YAng paling aku menyampah, nurse yang jaga tempat registeration tuh la. Mula2 ok, fine, dia suruh duduk. AKu pun duduk. Tunggu punya tunggu, nama aku tak dipanggil pun. AKu sabar je. Biasala gomen. Hubby aku lak tak saba. Yela aku dah le tengah sakit. Dia panggil orang yang tak sakit. Yela kene queue walaupun ada orang yang tengah sakit mcm aku. SIap tanye lagi, boleh tahan ke? aku pun kate memang le boleh tahan, sbb tak rase nak bersalin lagi. Beberapa kali jugak hubby aku jumpa nurse tuh tanye lama lagi ke. AKu lak rasa nak pitam. Yela minum air milo je bukak pose. Hubby pun pesan kat ina suruh beli makanan kat bawah. Waktu melawat kul 1230, so waktu 1230 ina pun naik ke tempat nak register tuh, bawak nasik kerabu. Cuba bayangkan sejam tunggu, nama tak dipanggil lagi. Aku pun heran la, nape orang lain cool je. Mcm tak sakit je. Ke orang lain pandai control??? Selama sejam aku tunggu di bangku menunggu. TV pun takde. NAk menahan kesakitan, siap aku landing kat bahu hubby. Memang aku heran kenapa orang lain tak sakit. AKu rasa, diorang belum terasa kontraksi kuat mcm aku lagi kot. Bile dapat nasik kerabu, dgn selambanye aku makan depan orang. Takde rasa ape lak aku makan di tempat awam..huahauha…Bile dah masuk 3 kali kot hubby tanye kat nurse tuh, baru nurse tuh suruh aku masuk dalam.

Bila masuk dalam, ingatkan dapat register n jumpa doktor terus, rupenye kene queue jugak. Cuma diorang check berapa dah bukak. Masa tuh 5 cm katenye. Then diorang suruh aku keluar, ambik baju baby bawak masuk n duduk di kerusi menunggu di dalam. 15 minit aku tunggu kat dalam, baru doktor panggil untuk register n check. Rupenye bile doktor dah check baru leh register n dapat bilik. Hemm slow betul. Masa tengah duduk kat kerusi tuh, aku pun tanye la nurse yang kat kaunter register tuh, mcm mane dgn hubby saya. Dgn muka masam nye, nanti saya bagitau la dia…huh menyampah aku. mungkin sbb hubby aku banyak tanye kat luar tadi pasal wife dah sakit, dia menyampah ngan aku.. Time ni aku leh sabar lagi…….

Bile doktor check n seluk, kate nye dah bukak 6 cm, aku rase doktor ni baru jadi doktor takpun pelatih. Adeke pecah ketuban aku punyala lama. Memang lama. ntah ape yang dia pulas punye pulas. Masa kat private dulu, sekali masuk je terus air ketuban keluar. Nih mau ambik masa 2-3 minit nak pecahkan.. Sakit aku menunggu. Bile dah keluar air, siap tanye lagi kat nurse2 tepi tuh pasal keadaakan kandungan aku berdasarkan air ketuban tuh.. dah sah la memang doktor baru…sabar je la..nih antara part yang aku geram, bile doktor tuh kate aku leh masuk labour room, then datang la nurse yang aku menyampah tuh. Dia suruh aku anjak ke troley sebelah. Aku lak mane perasan ada troley kat sebelah. Then dia marah aku, "Anjak le ke troley sebelah tuh. Ingat nak bersalin kat sini ke" eeei geram aku. Manele aku tau labour room tuh kat mane. Dah tak penah bersalin situ. Then bile aku kate" kejap ye, tengah sakit ni" Sbb time tuh aku terasa yang sakit senggugut tuh sampai tak larat nak angkat badan nak anjak. Then dia kate " Sakit takkan berenti leeeer" Semuanya dgn nada marah dan tinggi. Nak aje aku kate, ada berenti le. Sakit sekejap lepas tuh ada berenti sekejap lerrrr. Eiii geram betul aku ngan nurse tuh… Nak aje aku pegi sana balik, ambik nama nak buat report!!!! Then aku ditolak ke labour room.

Masa aku ditolak ke labour room, aku dengar doktor tuh kate, eeh saya belum siapkan registeration patient ni lagi. Then diorang kate pegi labour dulu, then siapkan serentak gitu. Agaknye sbb itulah, aku bersalin doktor tak sempat nak jenguk pun. Masa aku masuk labour room tuh, memang bilik la satu2. Bukan main tirai2. Kire bagus jugak a. Masuk kat room tuh, 2 midwife masuk. Then tak silap aku dia seluk lagi kot. Sebenarnye sepanjang perjalanan, aku berdoa, baca doa nabi yunus masa nak keluar dari perut ikan, supaya ALlah mudahkan, nak tak sakit masa doktor seluk. Dan Allah makbulkan, masa diorang seluk, tak terasa sakit, sbb sakit kontraksi tuh lebih sakit. Memang Allah makbulkan. SAkit kene seluk tuh adalah sakit yang aku fobia since dapat tau aku pregnant dulu. hehehe.

Lepad tuh, midwives tuh cakap, kalu terasa nak buang air, bagitau ye. Then aku pun cakap la memang terasa nak buang air. Dlm fikiran ku, memang aku nak buang air besar, bukannye baby nak kuar. Then diorang pun cakap, kalu terasa nak berak, teran ye. Then dgn sekuat tenaga aku pun push. Aku main push aje. Taktau caranye pun. Push dari atas ke dari dlm perut ke aku bantai je. Sbb tuh masa kali ke2 or ke3 push, aku termuntah n siap kuar lagi nasik kerabu yang aku makan. Lepas selamat bersalin, midwives tuh baru perasan aku muntah n tergelak jugak sbb katenye 1st time tengok org push n termuntah. :) Push pertama, midwives tuh kate baby dah turun, push kedua, kepala dah keluar. SO bile push ketiga, diorang kate saya tolong ye..diangkatnye kaki aku n digoleknye keatas mcm bola, so terangkat la punggung aku. Terkejut gak aku bile diorang mcm tuh kat aku. Then, aku tanye dah ke. Diorang pun tunjuk la imran n letas atas perut aku dgn darah2 lagi still melekat. Time imran keluar, dia menangis. Time melati keluar, tak menangis, mataje terkedip2 mcm pelik. Imran lak tutup mata…hemmm.. SBb masuk2 je labour room terus bersalin, hubby pun tak sempat le menyaksikan aku bersalin kedua ni. Dia sibuk buat registeration ward. Dia terkejut sbb bile dia tanye nurse mane room yang aku masuk masa kat labour n diberitahu yang aku dah bersalin…:)

La ni nak cerita time kene jahit. Memang betul kate orang, bile sakit sangat time bersalin, time jahit tak terasa sakitnya. Bila senang bersalin, time jahit lak rase sakit gile. Yang statement yang 1st aku experience time melahirkan aisyah. Statement yang 2nd aku xperience time melahirkan imran..Hemm dua-dua aku rasa dah… Midwives ni keje slow la…apebaru belaja ke… masa keluarkan uri2 aku punya la lama aku tunggu, terasa ditarik2 keluar uri tuh. terasa jugak kontraksi masa ditariknye uri. Patut pun aku ada baca dalam magazine yang kontraksi akan dirasa selepas bersalin. :) Masa midwife sorang ni mejahit aku, punya la lama..punya la sakit tersangat2. Masa jahit kat dalam tak rasa sangat, Bila dijahit kat kulit..punya la sakit sangat.. Sampaikan aku taknak ingat langsung xperince aku bersalin kedua ni..(after a few days aku bersalin) Teringat part bersalin yang lain pun aku tak nak ingat. La ni after 25 hari bersalin, aku dah lupe mcm mana sakitnye.

Sbb tuh aku tulis blog ni :) Memang sakit teramat sangat. AKu pun mengaduh la sakit….Tetiba midwife gemuk yang jadi penonton dlm labour room tuh. Dia sedang tunggu org yang jahit aku tuh tuka shif dgn dia. Bukan dia yang jahit pun. Kalu taknak denga aku mengaduh sakit, blah le dari room tuh. Boleh la borak2 dgn orang yang jahit aku ni pasal buka pose la, pasal suami dia la…GERAM aku sbb dia kate, " sakit, sakit. Gigit la kain tuh untuk tahan sakit. Tak malu ke orang lain dengar awak menjerit sakit2 mcm tuh! " EEEEEEEEEEEEEi geram betul aku dgn midwife gemuk tuh …aku geram sbb dia tetiba je nak marah sama aku. Bukannye aku mengaduh mcm orang yang terjerit2 tuh.. aku mengaduh biasa je. Slow je aku rasa..

Haa dia cakap lagi " Awak tak malu ke, suami orang lain , suami awak dengar awak mengaduh kat luar tuh " EEEEEEEEi nak aja aku kate, suami saya akan kesian kat saya bile denga saya mengaduh…ape nak malunye …tuh maknye korang buat kerje KASAR. Aku pandang geram je kat midwife gemuk tuh… eeei nak aje aku pegi sana ..ambik nama…nak buat report..sound balik ke…Eeeiiii……biar ALLAH yang balas sbb tetiba je nak marah orang. Ingat bulan puasa OK. Bila aku pandang geram kat dia..dia tau aku marah kat dia…heeii kalu aku tak sakit, memang aku sound direct je kat orang gemuk tuh…aku ingat lagi muke dia niii!!!!!…

Itulah alkisah pengalaman aku melahirkan imran.. Aku selamat melahirkan imran pada 30 Sept 2007 di bulan ramadhan yang mulia.. pukul 1.40 tgh hari ( sama waktu masa melahirkan aisyah) dgn berat 3.7 kg ( aku ingatkan tak minum susu anmum, baby berat kurang, rupenye makin bertambah . Masa aisyah 3.56 kg).Imran memang budak baik… berbeza menjaga imran dlm pantang dengan masa menjaga aisyah. Baby boy ni memang HERO. Namanya, Muhamad Khalil Imran Bin Muhamad Hafis Izran. Maksud Khalil = sahabat yang disayangi. Imran = kemakmuran. Moga imran akan dapat menjadi individu sebaik dan seindah namanye.

Next episod nak cerita pasal kenapa aku n orang lain ( Pakcik2 n Makcik2 imran) kate Imran seorang BUDAK BAIK. Memang baik HERO ibu ni kan papa !


4 Responses to “My Second Birth delivery Experience”

  1. Amelia Says:

    wani, yg no 3 jgn la bersalin kat situ lagi….aku yg baca ni pun sakit ati. tp alhamdulillah, dulu bersalin kat gov hosp jgk (hosp serdang). tp OK….siap ada team nurse yg cheer aku utk push….klaka…very nice experience….lepas ni nak bersalin kat situ lagi…insyaAllah…tp x tau la bile…hehehehe

  2. Siti Rohana Says:

    wani…adoi…sakit kepala aku baca pasal nurse2 tu…jgn bersalin dah kat ctu..ko datang bersalin kat UK plak…cube tengok cam ner plak…aku nak lah ni bulan 11 ni insyaAllah…

  3. bismawaty Says:

    wni kak bis baca blog wani ni rasa takut la plak nak bersalin tapi dah ada dlam perut ni nak wat macam mana terima je la….. hehehh.

  4. ainur Says:

    wani…akak pun bersalin kat sult. aminah!!!! tobat xnak gi sana lagi!!! mmg hampeh misi2 tu..

1 comments:

Fadzlina Nawi berkata...

Wani,

Akak bersalin ke2 kat HUKM yg berbayar tu. Oklah murah sikit dr Private full, dlm RM1400 jer. Akak siap p lewat lg sbb tak mau diorg pecahkan air ketuban. Sampai ospital dh 6 cm agaknyer, by the time depa dok seluk menyeluk tu dah 8 cm. So dah lebih 4 cm taklaeh pecah air ketuban, bahaya. Org lain p labor room pakai kerusi roda, akak naik trolley terus...hu..hu. Tp oklah tak pecah ketuban. Taklah seksa nak bersalin. 30 minit jer siap.

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog