Cara masak kuah kacang mama

Archive for December, 2006

Saturday, December 30th, 2006

Kacang 2 kg - dibakar guna microwave hingga masak- dibuang kulit- blender hingga tak begitu hancur
Daging 1/2 kg - perap dengan bawang putih, halia, lengkuas
Bawang merah, bawang putih - blender
Cili - dikisar
2 btg halia - ketuk guna lesung batu

Cara-cara
Tumis bawang merah, bawang putih
Masukkan cili kisar
Masukkan gula
Masukkan daging yang diperap
masukkan kacang yang siap di blend
Masukkan air hingga setengah periuk besar
Masukkan halia yang diketuk
Kacau-kacau hingga kuah pekat, semakin nak pekat semakin kene sering mengacau supaya tak hangit
Bila kuah dah pekat, tutup api n sedia untuk dihidang


Cara nak masak Rendang daging mama

Saturday, December 30th, 2006

Ni resepi ingat bile belaja masak rendang untuk hari raya haji tadi petang

Daging 2 kg
Bawang merah (2 senduk)+ bawang putih ( 3sudu) blender
Halia (3cm) + lengkuas (2cm)+ cili api + serai (3 btg) blender
Cili kisar 2 senduk besar
Gula segenggam
Kerisik 1/2 bekas kuih raya
daun 2 helai hiris halus
Santan rm1

Cara-cara:

Tumis bawang merah + bawang putih
Masukkan cili kisar , gaulkan
Masukkan gula
Masak hingga naik minyak nak nampak gelap
Masukkan daging..tunggu daging keluar air
Masukkan santan pekat
Masukkan air 2 besen kecik
Biarkan sampai daging lembut..sambil tuh kacau biaq tak hangit
Bila daging dah lembut, masukkan garam
Bila dah nak pekat, masukkan kerisik
Kacau n kacau hingga pekat
Masukkan daun yang dihiris
Tutup api
Makan…..

0 comments:

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog