Memborong di Hyperama

Aktiviti hari ahad, on the way back from Derby car boot (dalam pasar yang jual lelong haiwan ternakan, ada banyak kandang utk lembu, kambing and not to mention piggie..eeei). Nasib baik bersih je, takde bau kawasan tuh...agaknye mereka cuci bersih-bersih kot ...

Back to the story, we went to Hyperama at Dunkirk industrial site dekat dgn University of Notts. Mencari wholesaler ni menggunakan Tom Tom. Situated jauh ke dalam and lalu kilang-kilang. Finally, we arrived dgn suasa yang begitu sejuk and a bit shower.

Masuk-masuk je, kene isi form, tulis nama and nama children. Then bagi day pass utk enter. Then terkial menggunakan trolley yang khusus utk angkut barang berkotak2, so payah la nak letak anak2 dalam itu.

Wholesaler tuh memang besar. First time masuk gudang borong groceries ni. Pernah masuk B&Q wholesaler hardware, pening kepala mencarik barang..last2 keluar dgn tangan kosong je..huhuh...tapi kat Hyperama ni memang best...byk Halal meat and asian food. Most of them kat bahagian belakang gudang... Patutpun tak de kedai cina besar kat Notts ni sbb ada hyperama ni . Kat dalam ni banyak jumpa apek2 cina dok borong food berkotak..agaknye mereka ambik stok pun kat sini...

Lepas ni, if nak carik barang2 kering, takyah gi Cina Leicester dah..jauh pun dari ct...nak ape..cuba sebut..most of ape yang ada kat Taifatt tuh ada gak kat sini... banyak produk dari Malaysia pun ada mcm Pau, Milo, santan...

Nak carik kebab, daging halal, ikan, udang, sotong, kupang ...sume ada, mcm-mcm ada..(not to mention frog and snail ...eei nak termuntah bile teringat balik)....so takyah tunggu tokei ikan open iklan utk jual ikan...pergi je hyperama...sonang..harga pun lebih murah......

yang bestnye pasal kupang ni, ritu penah beli dgn tokei ikan ...kupang nye besar, siap ada bulu2 panjang lagi..eei rasanye pun pelik.. then try beli tadi, ada byk choice kupang tuh..yang me beli rasa mcm kupang dari laut malaysia....lepas ni nak pi try kerang la pulak..hm..nak carik ketam, tapi tak de...udang galah dia pun murah.....

Ha...ada jual kuew tiow...bestnye, yang basah or yang keras stick pun ada...tauhu goreng pun ada..siap ada cop Halal lagi dari Malaysia....penah beli kat cina leicester, mahal satu..satu lagi dia bukan yang goreng, dia yang putih2 lembut panggilnya tau kua.....

yang bestnye beli kat sini, dia tak campur aduk halal n tak halal bertimbun dalam satu freeze mcm kat kedai leicester tuh..ianya tersusun rapi...so senang and mudah mencari barang2....so takyah la ada experience lagi nak menyamak tangan lagi sbb terpegang fish ball with pork filling ..eei..

Minyak pun murah kat sini...kerana kami ni suke minum air juice kotak, siap borong 12 kotak air SunPride dg harga £3.89 sahaja...murah....kalu kat almizan, dia jual 1 kotak 79pence..mahal.... kami jugak memborong air botol robinson fruit shoot 24 botol dgn harga £4.69..selalunye jual 5 botol pun dah £2... memang murah..

haa...lagi satu, me siap borong pad kotex..so takyah beli sepeket 99 pence...beli 4 peket dgn harga £2.69..so takyah lagi nak beli pad cap tesco dah....and satu lagi, kat situ ada jual santan dari thailand yang me trust iaitu cap chaokoh, boleh beli banyak2 or satu-satu...kalu banyak2 dapat aa 50pence setin..penah try santan cap lain..tapi tak pekat...ada ke mcm santan cair je..so dah serik..hanya percaya pada chao koh sahaja...

Me sempat jugak membeli Haw flakes sweets...teringat abah, sbb dulu masa makan gula2 tuh depan abah, katenye masa abah kecik lagi pun dah ada haw flake sweet tuh..huhuh... gula2 dari generasi ke generasi....bagi imran rasa, dia suke...bile aisyah lak, dia luah balik..

**
Message to Dilla... leh la datang ke Hyperama utk menunaikan hajat mengidam makan seafood tuh ye...harga pun murah....

3 comments:

Fadzlina Nawi berkata...

Borong wani jgn tak borong!

wani berkata...

kak fadz..ada nak order ape2 kat hyperama? hehe..

MamaSofif berkata...

sakan memborong..beli jgn xbeli..seronok jek dengo wani cite beli macam2..senang simpan stok kat rumah..murah pun murah

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog