Dari UK kami datang nak makan nih....

sungguh gembira rasanya
dari jauh kami datang
dapat pula makan makanan exotic


roti canai telor
mee goreng mamak (sbb mamak penang yang goreng)

teh tarik 3
takde pulak air teh 3 layers
hehehe
ada sesapa pernah minum air teh 3 layers?
sedapkan


roti canai sardin

bestnye
selalu kat rumah makan roti paratha frozen je
sekali dapat makan the real one
sungguh la bahagia....
dua malam kami gi restoren nih je
dua kali kami order the same menu
hehehehe


suasana dalam restoren
yang dapat pun kebanyakn malaysian
yang tukang goreng katenye mamak dari penang
pekerje nye pun ada yang melayu (student)

anak-anak pun sibuk nak order


ape nama restoren malaysian nih?
namanya Proton House
di Dublin 1
dekat bandar


bestnye
sebab teringin beno nak makan mee goreng ala mamak lagi
aku try wat kat rumah
tapi resepi ala perantau lah
guna spagetti
 guna resepi nih (dari rrozie17 @my resepi)
copy paste dari laman itu untuk menjadi rujukan ku di lain hari 

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 1 pinggan spagethi yang telah di rebus
  • 1 biji bawang besar...di hiris
  • 2 ulas bawang putih...di cincang
  • 4 biji telur
  • 2 sudu cili kering yang telah di kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar kicap
  • taugeh, sukatan mengikut citarasa anda
  • cili merah, daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan.
  • garam secukup rasa
  • kiub ayam ,jika suka( kalu ada stok)
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. tumis bawang putih dan bawang besar, kemudian masukkan cili kering. goreng hingga naik bau
  2. masukkan sos tomato, kicap ,garam dan kiub ayam.
  3. masukkan spagethi, goreng lagi.
  4. kemudian masukkan telur, goreng hingga agak-agak kering.
  5. akhir sekali masukkan taugeh, goreng 1-2 minit, hidangkan.
  6. tabur lah daun bawang, cili dan bawang goreng di atasnya
---------------------------------------

MENJADI! 
takde rasa spagetti 
rasa mcm makan mee biasa aje
mungkin kerana ku bubuh sekali ngan LIMAU dan CILI CUKA
ooooh so yummy

4 comments:

ibuayahdamia berkata...

semalam masa dinner kat LC catering, ader nampak air teh 3 layer...last2 hubby ku order bandung soda 3 layer...hehe..daku tak minum susu sangat lah..

mee goreng mamak memang terbaekkk..nak2 pulak bubuh tlur banyak2...fuhhh...lazat..

kojah berkata...

terliur2 tgk makanan...sbb xmkn pape lagik...huhu

pearl berkata...

ayu> waaah ada air bandung soda 3 layer pulak ye... hahahaha lepah nih apa saja minuman yang ada susu, sume jadi 3 layeer.. hehe

kojah> kene cepat2 pi sergah kedai mamak tuh pabila dah terliur... hehe bak kate en hubby, ape makanan yang ditayangkan dalam gambar sume menunjukkan makanan itu dah tiada.. hehehe tuh nak jemput makan tak dapat tuh :)

~anna ~ berkata...

aku suka teh 3 layer!!! tiap kali gi kedai mamak aku order.. hihihihi...............

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog