bersiaran dari bumi Ireland

bersiaran langsung dari Belfast northern ireland nih
hari ni nak jalan-jalan kat belfast
2 hari lepas pula di dublin

kejutan budaya sebenarnya semasa berada di dublin
kejutan budaya tengok cara pemanduan and kerenah orang dublin
well cara pemanduan nya mcm kat org malaysia bawak kereta
roundabout takde rule
so nak keluar roundabout tak kisah ikut lane mane
berbeza sekali dgn uk
dimana nak keluar roundabout ada lane masing2
takleh menonong ambil lane orang sebelah
so kene ingat balik lah mcm mane bawak keta masa di Malaysia dulu

pedestrian pun takde rule sangat
kate sepupu suami yang belaja di dublin nih kerana pejalan kaki kire lesen besar kat sini
so diorang takyah sangat nak tunggu lampu hijau pejalan kaki
leh  lintas walaupun depn kereta polis
(tapi kami tunggu jugak lampu hijau takut kene saman)
agaknye sbb kitorang tak lintas2 lagi nunggu lampu hijau pejalan kaki kot polis tuh dok nengok2 je kite
agaknye heran kot
hehe

boleh diorang main lintas2 je seberang jalan besar
terkejut tetiba je ada orang lintas jalan
then boleh pulak bergaduh tengah-tengah jalan
buat dek je ngan kereta lalu lalang
tak takut langsung kene langgar kat tengah

di dublin police di panggil garda
so bile nampak tulisan garda kat kereta tuh
maknenye kereta polis lah tuh
and setiap papan tanda kat sini dwibahasa
and plat nomber  pulak kaler putih and ada simbol ireland kat situ

alahai kat dublin nih tak banyak roundabout
agaknye tak mengamalkan konsep roundabout
boleh sepanjang-panjang jalan (memang panjang le) takde roundabout tapi
banyak gile traffic light
memang jem lee 
masa banyak dihabiskan di dalam kereta je le 
parking pun mahal juga
and diorang guna duit euro
pertama kali tukar duit....nampak duit euro terus terbayang mcm duit MYR
agaknye sebab kaler nak dekat2 sama kot

and dublin nih femes dgn pintu berwarna
setiap rumah pintu lain-lain
 

bestnye kat dublin dapat kami melepaskan rindu
makan roti canai sardin
roti canai telor
mee goreng mamak
kerana kami singgah di restoren 
katenye kepunyaan mamak penang


1 comments:

~anna ~ berkata...

ko tgh cuti ker skrg?
bestnyerrrr.............

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog