Nota kaki bab 2

Nota kaki ape pulak ye ni
oooh berkenaan buku yang tengah aku baca
baru abis bab 2
quite famous jugak buku ni kan
men from mars, women from venus

Aku buat nota
apa yang aku paham lepas habis bab 2
tengah2 baca, ada jugak aku tergelak
bila part kene batang idung
yes, yes it's me

So utk summary bab 2
lelaki ni ada topi dikepalanya
yang bertulis fix it
so mereka akan sentiasa berfikir untuk memberi solution

manakala perempuan ni pulak
pakai topi and apron
bertulis home improvement
so kerjenya akan sentiasa menjurus untuk memperbaiki
dengan memberi komen dan mengkritik
yang sume nye bertujuan utk memperbaiki

lelaki kerjenye memberi cadangan
perempuan pulak kerjenye utk memperbaiki
so bila berlaku krisis
contohnya perempuan tuh balik dari sekolah
tension dgn supervisor
yang asyik menekan je
tak nak menolong..
asyik berlagak nak jadi penilai jee
so balik rumah, isteri cerita kat suami
masalah supervisor dia
then suaminya pun memberi beberapa solutions
supaya isterinya dapat menghandle masalah tersebut
dalam usaha suami memberi idea for solution
tetapi menggunakan pendekatan yang salah
akan menyebabkan isteri upset
tidak gembira
kerana
apa sebenarnye yang dikehendaki oleh perempuan?

kerana perempuan ni
suka orang mendengar
segala masalah dia
cuba tengok kalu ada masalah
then kongsi bersama sesama kawan baik perempuan
mereka akan hugging each other try to comfort..
menjadi pendengar yang baik
so hati perempuan yang ada masalah
akan terasa tenang
akan merasa oooh baiknya kawan aku ni
sanggup mendengar masalah aku
berbanding kawan yang asyik memberi solutionss
solutionssss je kerjenye
solutions tuh pulak tidak digemari oleh orang yang bermasalah
so makin tegang la gamaknya

sbb tuh author tuh kate
bukan masalah yang perlu diselesaikan
tetapi pendekatan utk menghadapi masalah yang perlu disettle dahulu

ooh masa tengah baca bab 2 tuh
aku terus relate dgn satu masalah
mcm mane untuk mengurangkan penggunaan heater
en suami memberi beberapa solution utk penjimatan
(yela mr fix it - diy lah katakan)
puan isteri pulak memikirkan masalah if takde heater
ape nak jadi dgn kain2 yang dijemur
kerana menggunakan heater
(yela mrs home improvement - pk pasal mcm mane nak tingkatkan kuantiti baju supaya cepat kering)
bile en suami memberi cadangan
puan isteri pula tidak suka akan cadangan
so berlakulah krisis

bagaimanakah nak hadapi krisis ini?
kerana en suami ni 'mr fix it' do it yourself
so sebagai puan isteri, kene terima perbezaan ini
pikirkan yang what he want to do is for you and family
and kepada en suami
kerana puan isteri ni datang dari venus yang suka orang mendengar masalah
so kene cuba tenangkan isteri
gunakan wording yang dapat menenangkannya
hayati masalah yang diceritakan
bukannya offer solutions utk selesaikan masalah
lainlah jika diminta....

dan jika berlaku pertelingkahan
contohnya en suami terlepas satu space utk parking kereta
puan isteri tidak perlu menjadi mrs home improvement
yang mengkritik bertujuan utk memperbaiki
so caranya
adalah senyap.... duduk diam2 kat sit co-driver tuh
zip mulut tuh
tengok sahaja apa yang en suami buat
kerana mereka jenis mr fix diy
yang tidak suka org masuk campur
kerana boleh menjatuhkan maruah mereka sebagai lelaki
kerana jika kita mengkritik (walaupun cuma utk memperbaiki) akan menunjukkan
betapa 'tak pandai' nya mereka mencari space terbaik utk parking kereta
so maruah mereka akan jatuh
so demi menjalin kasih sayang yang berpanjangan
terima sajalah
apa yang dia buat adalah utk kamu wahai insan bernama isteri

ooh ni baru bab 2... ada sampai bab 13
best jugak bacanya
dapat memberi idea untuk menghadapi krisis
ketika bersama lelaki
oooh alangkah bagus if en hubby juga membacanya
supaya dia paham betapa bezanya isterinya
yang perlu utk difahami
kerana
bak kata author
lelaki datang dari mars... so pastinya berbeza
perempuan datang dari venus... so pastinya juga berbeza
tapi duduk di bumi bersama-sama
jika masing2 memahami perbezaan masing2
tidak akan berlakulah penceraian
kerana memahami perbezaan dapat mewujudkan toleransi
mcm toleransi hidup dalam masyarakat majmuk di malaysia lah........

0 comments:

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...