Bubye rumah (lama) !

Setiap kali nak pergi ke Medina
atau ke Munch
Memang lalu depan rumah lama
dan memang aisyah akan ingat jalan tuh
so bile lalu je depan rumah lama
bile nampak je kedai feveret uncle..
si Hartleys tuh
dia akan kate
Bubye rumah.....

Setiap kali lalu depan rumah tuh
terasa la pilu
yela, setahun duduk disitu
susah senang hidup di nottingham
dikongsi bersama di rumah itu
walaupun seperti teratak buruk
if nak terima tetamu pun memang terasa malu
especially tetamu dari lboro
yang memang rumah disana kira modern style
memang terasa la rendah diri
tetamu dari Malaysia
apatah lagi akan juga terkejut
melihat rumah sedemikian rupe

aku memang suke rumah itu
kerana dapurnye yang besaar itu
nanti bile aku ada rumah
nak aku buat cabinet banyak2 mcm tuh

rumah itu telah banyak jasanya
landlord mr field pun sangat la murah hatinya
kami sewa murah je
dalam 325 pound
kira murah sangat daah tuh
so berpadanan lah dgn ngupenyekan

masa nak keluar rumah itu pun
landlord suruh tinggalkan kunci
via post box shj
punyela mereka trust dgn malaysian ni kan
sewa last pun tak yah bayar
guna duit deposit

sebelum moved out
puas aa menyental
cooker and cabinet
bathroom
and dinding

memang beria ibu buat
sebab sayangkan rumah tuh
dah nak kene tinggal
skrang, bile lalu depan rumah
masih takde tenant baru

tapi memang rasa keciwa
sbb sofa buruk berjasa kaler hijau
yang diletakkan di cellar bawah
tidak dapat diselamatkan
baru 2 bulan letak sofa itu
untuk memberi laluan kepada
chesterfield baru ibu
alahai... sofa hijau itu

mari kita lihat hasil usaha menyental rumah lama...

dapur kesayangan ibu!

Imran yang menangis sbb tak dibenarkan main diluar

tempat kami solat

tangga menuju ke 3rd floor

tempat jatuh tergolek anak beranak
tangga kat sini memang style curam2..nak jimat space kot

kerusi ini yang dah banyak berjasa jugak, tinggalan abg azhar lboro sekeluarga
kami tinggalkan sbb rumah baru takde space
and sebagai pengganti sofa hijau (yg telah kami rosakkan itu)..hehehe

ruang tamu


Pintu depan rumah
ooh, ada peristiwa menarik pasal pintu ni
pada malam terakhir ibu berada disitu
dgn rasa sayunye ibu nak ambil kot yang tersangkut belakang pintu
tiba-tiba nampak wap air kat pintu ni
kat bahagian dalam
sedangkan dibahagian luar tak basah
dari mana datangnya air itu?
sebelum ini tidak pernah perasan

ooh, pintu ini sedih jugakkah sbb kami nak pindah?
kerana

takde lagi mendengar gelak tawa aisyah imran

takde lagi mereka main bukak tutup tempat surat
untuk memeriksa sama ada papa sudah balik kah
takde lagi mendengar kartun 24 jam tak tutup2

takde lagi budak kecik datang kat pintu tuh menelek poster thomas yang ditampal

takde lagi mendengar budak menangis setiap kali nak pergi sekolah













0 comments:

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...