Masuk castle mencari princess - part 1

Weekend ritu gi jalan-jalan north yorkshire
melawat Skipton castle
telah berusia 900 tahun

yang merupakan salah satu daripada castle yang masih utuh lengkap berbumbung sejak zaman medieval (5th to 15 century) di England ini. unik tuh. sebab selalunye castle dah takleh masuk dalam dah. tinggal batu-batu luar je. Lopong je dalam tuh.

Atas main gate tuh ada tulisan DESORMAIS yang bermaksud Henceforth! diukir dgn batu


entrance nih dikenali sebagai Renaissance Grotto yang dibina oleh Henry Lord Clifford between 1626-1629
kenkonon yang paling vogue di zaman itu
kami masuk ikut harga student, dapat aa dalam £5++
kanak-kanak below 5 free



yang best tuh kanak-kanak siap dapat badge lagi
I have explored Skipton castle 

pemandangan hijau di luar castle yang sedap mata memandang - Tudor courtyard katenye
bangunan castle yang dibelakang itu dikenali sebagai tudor wing - merupakan bangunan tambahan dibina dalam tahun 1536 untuk sepupu King Henry VIII, Lady Eleanor Brandon. Tapi sejak 1680s telah menjadi private residence.

pintu masuk ke dalam castle tuh - bergambar di depan Lady Anne's step. Castle nih tempat lahir dia pada 30 Jan 1590. Sbb itu dia telah buat beberapa restoration selepas perang civil.

belakang itu adalah dikenali sebagai chapel terrace. Tepi ada tinggalan chapel yang telah berusia 700 thn. banyak yang lopong dah. 

Imran pulak tengah tunggu ibu gi toilet. Papa sibuk bergambar, dia lak gi tunggu ibu ! tengok gambar nih baru ibu tau....anak manja ibu sorang nih

setiap aras dalam castle nih boleh di explore
masuk-masuk je kakak kate
kita nak masuk 'Castle princess'
tau-tau aje dia castle tuh tempat tinggal princess
then sibuk lah dia time meng explore tuh
'Princess, where are you?'
ituje le dia dok sebut
dah le bergema satu castle
nasib tak runtuh aje
hahahaha

oklah apa ada dalam castle nih
dalam next entry lah ye
nih gambar menarik yang menunjukkan keseluruhan castle dari luar


cantikkan
untuk tengok gambar menarik tentang castle nih
leh visit sini




5 comments:

Chekpid berkata...

cantiknye....bertuah u dapat pergi..

sekamar rindu berkata...

salam...

cantiknya bumi tuhan....

~anna ~ berkata...

waaa.... bestnyer....
ko tak beli fridge magnet ker? eheheh...
aku aritu gi Kellies's Castle tp ambil gambar depan castle tu jer.. ari mau ujan...

pearl berkata...

chekpid> cantikkan. tinggal setahun je lagi nak explore tanah penjajah nih. hehe

sekamar rindu> subhanallah

anna> harus aku rembat sebijik FM. wah Kellies castle, selalu dengar tempat berhantu kah itu? hehe dalam ape boleh masuk? berapa le charge dikenakan

~anna ~ berkata...

ada hantu ker? tidak pernah pulak ku dengar.. ekekek.. aku bergambar kat depan tu ker.. kat parking kete... nk masuk kena byr.. rm3.00 kot.. nak masuk aritu pun hari nk ujan...
kalu nk photoshoot kat situ best la...

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog