Snow 2010

Baru perasan 'I am in 2010' pabila kene taip''snow 2010' untuk title entry ini. Mungkin sbb aku tak wish sesapa pun for this new year. Tidak ada mood mungkin kerana aku tidak memasang azam. kehkehkeh.

Eh meleret-leret cerita pasal azam. sedang aku tidak pasang azam untuk setiap tahun. mungkin aku rasa word yang sesuai utk diri aku adalah 'target'. Sbb aku tidak memasang ape-ape azam utk tahun 2009, tidak adalah apa-apa review perlu dibuat. Tapi aku ada target sebelum tahun 2010. Yeah, memang aku bekerja keras, setiap hari berturut-turut ok. lebih kurang 3 hari. Target aku before 2010 adalah.......




'melangsaikan hutang baju-baju yang bertimbun yang memerlukan pembasuhan guna tangan' ...


kehkehkeh berbaldi-baldi aku basuh tangan setiap hari (baldi kat sini saiz kecik jee) .. punyelah banyaknye baju kotor yang memerlukan aku menggunakan tenaga utk menyental.. haih... berjaya jugak aku mencapai target aku. Demi target itu, walaupun tengah sejuk-sejuk begini, suhu mencecah negatif, tapi aku paksa jugak. Aku mengharapkan ' kan bagus if en hubby tolong jugak aku menyental seluar-seluar kotor mereka-mereka itu'. Kenapa aku tak suke sangat bab membasuh tangan sampai la bertimbun-timbun baju ??

1. kerana kat sini nak basuh baju pun kene bertapa dalam bath tub. Argggh dahle kecik...tak de space cukup. Sbb itu aku paling menyampah dan suke delay bab2 basuh tangan nih!
2. Sejukkkkk..... trrr..trrr

tapi aku perlu menanam motivasi kerana sampai ke 'tua' memang aku yang kene buat bab basuh2 tangan nih.. ye sampai ke tua!

Berbalik semula kepada tajuk entry.. snow dah start turun sejak sebelum x-mas. So buat pertama kali setelah beberapa tahun, dapat jugak la mereka2 ni sambut x-mas dgn kehadiran snow.

Tapi sejak semalam, snow semakin turun lebat. Aku ingat dah tahun baru snow tak kan turun lagi... tapi nampaknye sangkaan ku salah.. dalam berita kate snow akan turun dgn lebat dalam 2 minggu ni.. kita lihat sahajalah nanti...

Buat pertama kali, bawak aisyah imran main snow kat tempat proper. Last year snow buat snowman kat belakang rumah je. So this year, dah tau tempat menarik utk main snow nih..so ape lagi.. dekat je dgn rumah pun.......

kakak selalu bile keluar rumah tanye 'ibu snow takde'.. sbb time dia keluar snow dah berenti..yang ada tanah-tanah yang putih je.
Imran pulak suke selak langsir kat bilik, and bile nampak putih je kat luar tuh...menjerit suke dia


Gembira benarlah mereka terutamanya imran apabila dibenarkan utk main-main (tanah) yang putih tuh
Main baling-baling snow pulak


Gembiralah mereka!

Kami pergi hanya 1/2 jam shj. Org lain sume main sledge (gelungsur kat ice tuh) . Kami tak beli alat tuh. So gunalah hiking tool papa utk kuis-kuis ice. Imran la paling suke guna tool tuh. Sampai nak balik kami simpan, dia menangis2 sepanjang dalam kereta. Menangis sbb kene berenti main and in the end sbb sejuk jugak kot.

Walaupun 1/2 jam, anak2 dah start batuk2 and merah hidung and berair....
kakak dah start batuk-batuk

kaki aku pulak dah kebas-kebas.. walaupun pakai boots..and stokin tak basah.. tapi kaki tetap menyerap kesejukan ais-ais... punyela kebas kaki ni rasa nak cepat-cepat masuk dalam kereta.. masuk je dalam kereta, terus rasa lega, sbb tak pijak ice lagi.. memang if nak main salji ni kene pakai Ugg boots (yang bentuknye serupa mcm boot getah nak gi sawah, cuma ugg boot gitu selalunye daripada kulit).

Terpikir jugak, mcm mane le nak pergi main ice dekat Swiss... kalu 1/2 jam pun dah jadi cenggini, takyah la pi swiss utk main ice... kekekeke
Imran memang tak lepas part landing2 nih
Well, masa tengah tangkap gambar diatas, buat pertama kalinye kami mendengar imran sebut 'che cheeese' utk senyum. Wah, pandai anak ibu, so kirenye word imran yang ke7 la nih. Eh ke-8 sbb word imran ke 7 adalah 'bu bu bu' (ibu kot) sbb sejak kelmarin, dia start panggil 'bu bu bu' kat aku nih bile dia nak sesuatu.. yang first masa dia nak hulur something masa aku sedang leka depan comp.. (yang perasan pun papa imran lak..dia kate 'imran sebut ibu tuu'..

and 2nd masa kat dapur siang tadi, dia pi huluq cawan sambil cakap 'bu bu bu' ...
suruh aku basuh dia nak guna..
kekekeke.. well done imran

4 comments:

Nor Fadzlina Nawi berkata...

Alamak, napa byk sgt kena basuh tgn tu...baju ada labuci ker hu..hu..hu.

Tahun ni nak p lah main snow, tgh tahun nanti. Tp yg bestnya kat Melbourne, boleh balik2 hari main snow. Tak lah sejuk kebekuan selama 3 bulan...

faisyura berkata...

SERONOOOOKKKKNYE!!!!!

teringin jugak nak main snow dengan anak-anak ^_^ mesti bessssttt gile kan wani...

pearl berkata...

kak fadz > kasi la tips mcm mane nak handle baju2 yang memerlukan pembasuhan tangan.. bile basuh? berapa kuantiti? basuh kat mane etc?
memerlukan sumber inspirasi membasuh baju di waktu winter nih!

baid > memang seronok budak2 nih main.. tapi 1/2 jam je tapak kaki dah start nak membeku..eei memang kene pakai boot yang khas utk gi main salji !

cInTa aDrIaNa berkata...

wah..!!

seronok nyer kak wani..

hehe..

teringin nak pegi sana jugak..

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...