Trafalgar Square london.... ku mengimbas memori

last december kami pergi singgah ke trafalgar square
walaupun hari dah semakin gelap
ku paksa gagahkan juga meninggalkan tapak kaki di tempat ini
kerana inikan merupakan hot spot wajib kepada tourist dari seluruh dunia datang london kan
harus lah en suami and anak-anak ku pergi 
and tujuan aku pergi nih
hanya untuk mengingat kembali memori zaman remajaku 
x-mas day tahun 1996 dahulu
singgah di trafalgar square bersama adik beradik and parents ku

masa dulu aku taktau pun apekebendenye trafalgar square kan
yang aku ingat dulu tempat nih berada ditengah-tengah roundabout
and ada banyak burung merpati
dulu tengok omputeh2 nih banyak bagi burung2 tuh makan
tapi skrang
tiada lagi ribuan burung merpati ok
kerana katenye tidak elok mengeksploitasi burung merpati itu di sini
and baru kini ku tahu
rupenye trafalgar nih kire macam tugu kebangsaan lah
mcm kat malaysia tugu kita kan askar2 tuhkan
sini tugu dia bentuk nih



di sekitar tugu nih ada 3 ekor lions

hah besarkan lion itu

and disekitarnye juga ada kolam and air pancut


suke kak chah tengok air





dan ada juga x-mas tree yang dihadiahkan oleh negara norway salah satu negara berseketu masa perang dunia dulu sebagai tanda BFF lah (ahaks) sejak tahun 1947 . Xmas tree nih memang dipasang setiap tahun , disponsor oleh negara norway itu.


tuh x-mas tree nye, nampak tak?

yang bangga nye
tourism malaysia nye centre betul-betul depan trafalgar nih



kami dinner bercahayakan lampu neon di tengah kota london di trafalgar square nih le



yeay, kami dah jejak trafalgar square!
tugu peringatan je pun




untuk ke sini
yang paling dekat if guna london tube
adalah turun di charing cross station
memang naik je tangga
dah terus sampai
takyah jenuh menapak lagi

1 comments:

~anna ~ berkata...

trafalgar square ni yg ada byk merpati terbang tu eh? kalu dlm drama n kalu berlakon kt london mesti ada tempat ni.... so skrg merpati tk der lgsg la yer?

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog