Progress anakanda anakanda ku

dah lama tak cerita progress anakanda ku yang berdua itu

Aisyah (4 tahun 7 bulan)
  • tiada lagi isap botol tengah-tengah malam. macam mane leh get rid the bottle? sbb ritu ibu denda dia sbb dia wee dalam kereta sedangkan 5 minit sebelum tuh baru je papa stop by university papa sbb kakak nak wee. habih basah lenjun car seat sume. memang kene denda lah dia so malam takde botol susu sbb ibu tinggalkan botol dalam kereta, tak bawak masuk. End up malam tuh, dia tak de le melalak kuat-kuat mcm selalu, kerana ibu tak teerjaga langsung pun dia nangis mintak botol malamnya. tanye papa, kak chah ada mintak botol ke, then papa kate ada, cuma papa buat taktau je. so takde payah beno seperti yg dijangka kerje2 get rid the bottle itu. so bolehla kak chah mengawal karies giginye itu kerana tiada isap botol malam-malam lagi. sbb dok isap botol malam2 lah gigi kak chah tuh lobang tengah-tengah, dentist kate.
  •  
  • boleh di suruh dah. suruh kemas rumah (selepas mereka dua beradik menyepahkannya). boleh dah suruh vacum, tidy up sume. 
  •  
  • dah boleh free diapers dah dia. cuma kalu keluar rumah tuh mesti pakaikan kat dia. kalu tidak setiap 5 minit asyik nak wee aje. sbb sejuk kot. tak larat nak berenti tengah jalan mencari toilet. kat sini bukan mcm kat malaysia, stesen minyak sini tak sume ada toilet OK. tak pernah nampak lagi toilet di stesen minyak. sbb tuh mat salleh nih main kencing kat pokok je. terukkan ( ade ternampak sorang tuh, ingat berenti nak pam tayar kereta, rupenye kencing kat pokok besar.... eeeei)
  •  
  • malam-malam masih tido di ketiak papa. siap nangis 'nak ketiak, nak ketiak' lagi tau... sejak dalam perut  (sbb alergik bau badan papa masa pregnant) sampai la dah pandai bercakap sume, memang kak chah tak bagi langsung papa dok baring sebelah ibu. memang jeles yang amat kuat. pantang nampak papa nak landing je. cepat-cepat dia pun nak tido jugak. 
  •  setiap kali papa nak keluar rumah, gi school ke, rumah friend ke, dia akan kate kat papa ' nanti papa balik ye' ....oooh sungguh sedih dia ok if malam-malam papa tak balik lagi. bile papa balik lambat dia akan kate ' CEPAT papa balik ye ibu'.... (Sedangkan ayat yang betul ' LAMBAT nye papa balik, ibu)
  •  
  • pandai dah guna komputer. main game kat pc. tolong mainkan game thomas utk adik. si adik nih pula isyik2 nak suruh main game, tapi bukan dia main, dia suruh org lain tolong mainkan. haiya.... 
  •  
  • pandai bergaya. bile pakai baju, pandai cari pasangan yang matching. top kene padan dgn trouser. sarung tangan nak kene matching dgn topi nye. haaaaa tengok lah bawah nih.... (nasib baik dia tak bercerita pasal boiprend ke ape, mau terkejut la ibu.. hehe)
  • lagi hebat main game Wii daripada ibu... dia lagi terrer kayak daripada ibu...  (ooh sungguh lenguh berkayak itu ye, sampai sakit tulang belakang nih hah, mcm berkayak betul-betul)

Imran ( 3tahun 4 bulan)
  • boleh bercakap sepatah. mcm air, game, thomas, train, school
  •  
  • walaupun imran tak berapa bercakap, tapi dia paham ape yang orang cakap. nih cikgu school dia cerita. time tuh mereka sedang prepare nak playing outside. and teacher dia, namanya Lora kate, she want to wear her coat first. then tetiba imran terus lari. then terkejut la si Lora, why he's running away. Rupenye si imran pergi ambilkan coat utk si Lora nih la. haaaaaa 
  •  
  • imran memang rajin tanpa disuruh. bile ibu hidang pinggan, dia akan susun pinggan. bila dah habih makan, dia akan tolong angkat satu-satu gi bawak ke dapur (tanpa ibu suruh pun) ....ooooh  memang bertambah sayang ibu kat imran nih
  •  
  • sejak dua menjak nih dia suke kiss ibu. kiss pipi,forehead, mulut sume dia kiss. bile dia nampak cerita tv tengah kissing, nanti dia pun gi kiss ibu kat sebelah, sampai ibu nak tido pun takleh.. hahaha
  •  
  • bile nak gi jalan keluar, imran akan kutip train thomas dia masuk dalam poket. so nanti bile dia boring masa kat luar, cth masa tengah tunggu order kat kedai, dia leh main train atas meja. memang akan ada aje yang dia bawa bile nak keluar rumah!
  •  
  • pergi school dah tak nangis lagi dah. dah boleh ibu tinggal kat pagar sekolah, dia ikut kakak masuk ke dalam kelas. siap bubye ibu lagi dari pintu

1 comments:

~anna ~ berkata...

wallaa.... sungguh cumillll anak dara mu itu..
ok la tu dah pandai bergaya..anak pompuan la katakan... seronok aku tgk kalu gugulz pamdai pilih itu n ini... diorg kan byk aksesori... siap la kalu aku ada anak dara nanti.. ahaks.... duit pun mau terbang juigak kan....

imran buleh plak main2 dgn mainan dia kalu boring yer.. baiknyerrr dia... si emran ni jgn la harap... 5 minit jer dok diam lps tu haru biru... kalu kitorg gi 1 kedai mamak ni sampai semua pekerja dah kenal dia... mesti nak order teh o ais kurang manis dan mee goreng ..
ahahah... kira imran ni beza beberapa bln je dr emran kan.. anak aku ujung bln 2 ni masuk 3 thn...

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog