Tak berjaya buat apam, tapi lulus buat puteri ayu!


my puteri ayu!
tengah demam-demam pun sanggup buat jugak
ambil resepi dari sini
laman web my resepi 
resepi daripada rossitamz

bahan-bahan
  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.(sampai dia mcm-mcm nak putih and likat pekat)
  3. Masukkan santan , tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi guna mixer hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.(i punye kene kukus 10 minit sbb guna stimmer elektrik)
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
i punye ada mcm-mcm bentuk
star lah, flower lah
sbb guna acuan agar-agar aje
anak-anak pun suke sebab saiznye kecil and mcm mcm bentuk ada



4 comments:

Nor Fadzlina Nawi berkata...

Wani check this site, Maybe can help with the survey interview
http://www.transportsurveymethods.com.au/Chapter%207.html

~anna ~ berkata...

waaahhhh.... ko dah pandai bikin macam2 la wanie... cayalah.... aku jugak yg malas..
ko tau je la kan.. dok ngan parents ni mmg buat aku malas.. blk rumah makan yg dah siap jer... bila aku nk blaja masak nih? uhukkkk.....

pearl berkata...

hana> teruskan aje makan resepi air tangan bonda.. sementara ada peluang. kehkehkeh

kak fadz> terima kasih

Cheap Logo Design berkata...

Wow! This can be one of the most beneficial blogs we have ever come across on the subject. Basically great post! I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort..

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Blog