Finally

Finally, dapat jugak lesung batu yang diidam-idamkan. Survey kat tempat lain, ikea, kedai cina, sume mahal, lebih 10pound. Lesung batu sebijik mcm kat malaysia, yang harganye lebih kurang rm10, kat kedai cina dia jual 13pound..mak ai.. then, terpaksa la beli yang dekat tesco, harganye separuh dari itu, 6 pound, kira mahal tapi itu yang paling murah disini..hmm..apakan daya, I can't survive without it..me lebih suke menumbuk daripada menggunakan blender, leceh for blend small quantities.

My granite pestle and mortar. Haha gambar lesung batu pun nak tunjukkan. tapi apakan daya, that among bende2 yang me idamkan for this moment. Thanks abang.

Then, finally, after testing the process twice, berhasil jugak cendol yang diidam-idamkan oleh my husband. Walaupun takde tool yang lubang2, guna bekas buah plum yang ada lubang-lubang tuh.. menjadi jugak. walaupun gemuk2. Macam mane ye nak dapat cendol bentuk nipis and panjang? anybody knows?

See how gemok the cendol are? huhu...asalkan ada rasa cendol

Kene improvise lagi ni, kacang kasi rebus bagi lembut2 sangat then nak buat air gula merah...

Then, finally, dapat jugak me menghasilkan bihun goreng yang me sendiri menyukainye termasuklah suami dan anak-anak. Before this, my bihun goreng, ada je yang tak kenenye. tak sedap mcm my mom buat.. frust aje bile memakannya. But yesterday, nak makan, nak tambah lagi...Ikut resepi kak fadra, one of lboro member...

Aisyah and the bihun goreng. Main je lebih tuh. Makan ayam je.

2 comments:

Lucy Lohan berkata...

harap tuan umh tak marah ek kita komen sini..kalau marah,ckp ek..kita tak kan buat komen lagik.

pasal cendul tuh,yg panjang dan tirus tuh,ikut acuan dan kekerapan kita buat cendul sb ada teknik dia.lg byk kali buat,lg bgus hasilnya.

mcm saya,acuan cendul import msia but still tak perfect mcm msia sb tak tau teknik menekannnya.

tp kalau takde,ambik baking pan yg lama,suh cik abe tebuk pakai paku yg besau..jadikla acuannya..

** bihun goreng ni sedap buh serbuk udang kering**

faisyura berkata...

Wani... jeles ah aku tengok ko pandai buat mcm-mcm... Aku baru nak bersemangat turun dapur... Ape2soklan masak aku tanye ko jela ek?

aku suke gile makan cendol.. tp still aku taleh imagine cemane nk buat tuuu.. hhahah clueless.. gemok pun gemok la cendul tu wani.. janji sodap.. heheh.. tu lucy tu dh bagi cara.. ko try laa.. kot kot jadik.. =)

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...