Cerita Aisyah with her grandma - ( new photos added)

Aisyah n uwan ( masa kenduri doa selamat di rumah che long, klang)


Aisyah and her grandma ( 1 years old, convocation Mak Lang)

Aisyah and uwan ( a few minutes after melihat dunia )
( baru-baru lahir dah pandai kenyit mata dgn uwan)

This story is about my first and the only one daughter (this moment), melati aisyah which is famous dgn gelaran cacah among family members and she called herself kakak if kat rumah.

Aisyah ni manja beno dgn grandma (uwan) nye especially lepas papa gi sorang2 ke UK last november, ditambah pula duduk dgn uwan for about 3 months (include my tempoh berpantang 2 months, plus 1 months kene tinggal ngan uwan, coz waktu tu me ada kursus SLAB and sorang2 kene jaga adik imran (the days after papa leaving to UK).

Above photo has taken before the days papa leaving to UK. Masa tuh tembam muke aisyah. Lepas papa gi, ibu tengok pipi dia tak setembam itu. Adakah kerana dia kuat main sampai kurus, or sbb ibu tak rajin makan, especially malam, sbb ibu mendiet... and tido pun awal, pukul 9 dah off.

Sejak itu, aisyah bertambah2 manja dgn uwan. But she want both, uwan and ibu. Kalu ibu gi jalan, dia nak ikut..tapi uwan mesti ikut jugak..so it's impossible. Ingat dulu, masa tuh kami nak balik ke skudai, sekali dgn papa..punyela aisyah menangis2 dalam keta sbb uwan tak ikut. Sekali berenti je kedai rajeswari (kedai depan umah uwan) beli gula2, terus senyap tak ingat uwan dah.. bila dalam keta tido, tapi sampai skudai, ingat uwan balik..

Aisyah memang gitu. There was a moment yang uwan datang skjap kat rumah UTM, saje je cakap kat aisyah (waktu tu dia tgh mandi), then kate la, aisyah, uwan nak balik..sedangkan waktu tu uwan ada kat bawah...punye la dia nak cepat2 keluar dari bilik air, nak ikut uwan... sekali time uwan balik betul2...masa uwan gi tuh..memang beria dia menangis...tapi lepas tuh jumpa je anak jiran sebelah...main..terus lupe...

There is a moment, aisyah akan ingat uwannye... bile dengar org ngaji or azan kat radio..then nanti dia akan sebut,..uwan..uwan..( iyela, dia ingat uwan dia la tuh tgh ngaji...huhu)...

I am going to flashback, the moment before departing ke england ni. On July 27 (Sunday), at 9.oo pm kat KLIA. aisyah bergembira main lari2 with her cousin, abang alif...then makan ayam KFC, uwan suapkan sbb tak makan lagi...memang dia begitu bergembira...sbb dia taktau ape2.. kene masuk gate before 11 pm rasanye sbb flight MAS depart pukul 11.50 pm.

At that moment, kami orang yang paling lewat sbb before tu me gi wash room dulu...me tak tau pulak dah lambat..huhu..punyela kelam kabut..tak sempat nak sedih2..cepat2 sorong aisyah (stroller)..aisyah rasanye waktu tuh pelik awatla orang lain lambai2 dia kot..masuk je lift n sampai level bawah utk check first imigresen (pasport)...aisyah dah mula nangis...nak uwan, nak uwan...sampai officer tuh tanya...ooo nak uwan dia ke...

then proceed utk check hand luggage etc..tgh sibuk2 kene check..dia menjerit2 nangis nak uwan..nak uwan...sampaikan bile dah lepas port tu..boleh dia keluar balik sorang2 bawak botol susu..menjerit nangis nak uwan.....masa tuh our relatives sume ada kat first level..betul2 kat atas tempat check tuh...fuh..jauh jugak ye org lain boleh tgk..panjang betul hallway tuh sampai ke port utk naik train masih boleh nampak2 n lambai2 lagi..pandai betul mereka2 itu mencari jalan itu...huhuhuh... sampai la a naik train, baru dia senyap..pelik kot tgk orang2 lain....

Then sampai la ke another airport building...penat betul bawak barang2 banyak2...dukung imran lagi..dah le takleh bawah trolley ittew...sampai ke last check out sblm naik flight...aisyah dok sebut nak uwan..nak uwan lagi, nasib baik tak nangis kuat2 mcm masa mula2 ...sampaikan officer tuh kate, sian dia nak uwan....

our luggage... 77kg

Then masuk je flight, barula dia berhenti sebut...sbb pelik tgk ramai beno orang...plus orang nye pulak lain je....org pakistan, indonesia, omputeh lagi banyak..sbb tuh dia terkedu n senyap...nasib baik sepanjang perjalanan 60% mereka tido pada malam itu...bile bangun je...senyap aisyah, termenung dia tgk muke omputeh yang kat sekitar seat ittew...

Adik Imran baru bangun tido..

aktiviti di dalam flight.. makan

aktiviti dalam flight..main
kakak aisyah yang sedih....

After 13 hours ...merentasi benua-benua

sampai juga ke destinasi...


Sampai hearthrow, around kul 6..lepas imigresen etc kul 7.30..lebih sejam jugak tunggu National couch utk ke lboro...boring betul...masa itu aisyah masih bertanyakan uwan, tapi waktu tuh, uwan lum balik skolah lagi...so kami suh dia cakap dgn mak teh....

boring menunggu..

Then...bile sampai je rumah.. aisyah leka beno dgn mainan yang papa sediakan sejak 7 bulan yang lalu....memang suke beno dia main...terus lupe kesedihan dia....

She's busy making cakes..sbb itu dia lupe sebentar kesedihannya..

Bile papa call uwan guna webcam first time dia nampak uwan kat dalam kamera..memang takut beno dia...terus tak nak cakap dgn uwan...mungkin dia heran kenapa uwan ada dalam komputer..sama la mcm papa kene dulu...takut beno dia bile nampak papa dalam komputer...sbb dia takut, memang dia tak cakap banyak dgn uwan..dia cuma dengar je apa yang uwan or uncle cakap...sbb dia tak pandai bertanya ape2...memang dia dengar je....

Not forgetting Imran busy exploring his new toys as well

But there was one day..papa tinggalkan dia sorang2 web cam dgn uwan...sekali, mau dia jawab balik ape yang uwan cakap...oooo penyegan rupenye my lil daughter..nak privacy...nak cakap bile sorang2..huhuhuh

Flashback: When she first learn how to use the hand phone..not for eating

Then...last 2 weeks..papa top up handset papa..O2..so dapat call malaysia free selama 50 minit...barulah dia rancak bercerita dgn uwan..siap bawak handset papa, turun bawah...tunjukkan mainan puzzle dia...tunjukkan adik imran buat ape...tunjukkan basikal dia kat luar rumah..katenye basah...kene hujan....dia ingat uwan boleh nampak la ape yang dia tunjuk tuh..huhuhuh....kalu web cam boleh la...huahauhau


Playing with her new friend, Phia ( she named it after her second baby cousin, Sufia, coz she love to look after Sufia like a big girl already)

But she never forget her grandma...while playing her toy phone...antara conversation yang me penah dengar...

1st dialog >
aisyah: uwan...tak dengar ( kenkonon dia tepon, uwan tak dengar ..dia tirula tuh masa call guna webcam, kadang2 uwan kate tak dengar..huahauahua)

2nd dialog>
aisyah: uwan..ngaji...( oooo dia telefon uwan..tapi uwan ngaji)

Kat bawah ni...gambar masa dia acting tengah telefon uwan


But she never forget her grandma...cuma bile time dia ingat uwan, tgk2 jam malaysia pukul 12 tgh malam, then kate kat dia uwan tidoooooo...

Sekarang, aisyah kuat nangis...sikit2 nangis..jerit kuat2 lak tuh...so skrang dia dah jadi adik aisyah...imran jadi abang imran...agaknye sbb takde kawan...so dia takut bile sorang...sampaikan papa kene kate kat dia, papa nak gi sembahyang (bile nak gi ofis). Otherwise dia nak ikut. Sbb rasanya she feel more safety bile papa ada. Anak papa la katakan.... sbb dia kuat nangis..dah berapa kali 'kene' dgn ibu..huhuhuh...kesian aisyah...

Aisyah pulak la ni kuat beno menyakat adik..ape yang adik main, kereta sorong, even sudip pun dia ambik...kadang2 imran menangis jugak..kadang-kadang penyabar jugak imran ni..hehehe...dia dah semakin pandai..tak mcm toddler 2 tahun yang takde adik...dia dah pandai....

Sebelum ni, bile ibu marah kan adik..nanti dia akan jerit marah kat ibu sbb buat adik nangis...yang kelakanye bile me kate, ooo marah ibu ye..cakap dgn papa...terus dia senyap...then bile papa balik..terus takut...huahauah... lepas 2 kali dia buat mcm tuh...sekarang lain pulak... dia akan kate

ibuuuuu....nanti iman naaaangisss.... (slow and panjang sikit nada dia)..huauahua... teringat dulu, uwan dia yang ajar suh sebut uwaaaan (pelan-pelan) . Otherwise dia akan jerit marah...pandai dah anak ibu...tapi kuat nangis tuh yang tak tahan tuh...

And it's so amazing actually. Aisyah' s grandma also has a blog to impart knowledge and express her thought as well.. http://aisyahgrandma.blogspot.com

1 comments:

Rozamimi berkata...

alala comelnya aisyah rindu uwannya yer..by the way muka ko wani miripla muka mak ko..ihihihi..;)

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...