Leicester here we go

Leicester City welcome sign


Last Sunday, with request from me of course, papa drove us to leicester town. dekat je rupenye. Jalan yang sama digunakan if we're going to Qourn car boot every sunday. Lebih kurang 20 minit from lboro. The destination was Melton Street, kedai Tai Fatt yang famous ittew.

Sampai-sampai je bandar leicester, berderet2 kedai indians, saress house berdozen-dozen, sume kedai indian names. Bank of India pun ada. Org yang lalu lalang pun jenis indians jugak la. Fuh..really surprised mane omputeh duduk, even kedai mereka pun takde kat situ. Oooo mereka duduk at the edge of the city. Mane diorang nak geng dgn foreigner, kat gitu. Kan mereka terkenal dgn discrimination. Ala indians sini pun berlagak jadi mat salleh.

Hubby kate, leicester ni tempat pembuangan indians. Sbb tuh kot, mcm berada di calcutta pulak..(mcm penah pergi jer, huhuh).

Tai Fatt Chinese Supermarket

There are a lot of groceries selling there. First time datang. Tercapai hajat. Sampai-sampai, terserempak dgn keluarga kak zana. Mereke pun shopping sana, berkotak2. Antara barang2 yang dihajat untuk di beli dan tercapai di sana

1.Lengkuas
2. Jem Kaya..takyah buat..ritu buat jadi jem kelapa la pulak..huhuh..terlebih pukul telur la tu
3. sos ikan
4. Lime leaves (daun limau purut), inilah hajat utama sebenarnya. Sbb nak wat nasi paprik. Daun ni mereka freeze dan simpan dalam peti beku. Utk tahan lama
5. Tempe...hmm..boleh la..tak sesedap seperti biasa
6. Perasa pandan... akhirnya dapat jugak tapi mahal 2.50 pound utk 3 botol kecil, made from indon
7. Tomyam paste
8. Suhun..akhirnya...
9. sup bunjut...hurray..sbb dah habis stok
10. tauhu....bestnye leh masak lemak tauge
11. keropok udang..hm..carik keropok ikan, tapi takde
12. rambutan and mangga tin...dapat gak merasa rambutan kat england ni..made in thailand..pagi tadi sahur dah merasmikan nye

Tengah2 mencarik barang yang nak dibeli, ternampak fish ball..memang mencarik lama fish ball.. tapi aisey, sekali fish ball with pork filing..alamak...geli den...nak kene samak tangan ni...hmm teringat jusco, sbb ituhla agaknye jusco separate halal n non halal food. Kedai cina ni mane kisah.

Memang banyak barang2 malaysian kat sini. Masalahnye lagi dkt dgn malaysia produk tuh, lagi mahal barang2 nye. If made in china kira reasonable lagi harganye. Hmm sbb itu, beli tak banyak pun ongkosnye mencecahkan 40 pound....sampai hubby kate maybe ni last gi sini sampai masuk next elaun..huhuhu

2 comments:

Lucy Lohan berkata...

wani,

brg2 kering,kami byk import msia.brg2 basah je beli sini.sb lg murah beli msia.

pasal tempe tuh,tanya org manc,ada tauke tempe kt sana.sedap,kita pernh mkn.siap leh pos laju kalau nk beli.

fazilah:g berkata...

Hah Leicester, aku dok dua tahun muak dah dengan british Indian yang berlagak. Tu ko blom pi Bradford, lagi Delhi. (macam aku penah pegi kannn) ;)

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...