The Boxing Day


Boxing day merupakan hari yang dinanti-nanti oleh shopaholic... am I shopaholic? mmm mungkin pada groceries and kids garment je kot.. So masa orang lain sibuk gi designer outlet kat serata UK ni mcm york, bridgent, swindon and east midlands, kami lak gi kat Nottigham city je..

Jalan-jalan naik tram berhenti kat Old Market Square... tgk orang main ice skating, tgk orang bershopping kat Zara etc.. kami round jugak ke Victoria Centre .. dalam tuh ada Gap, Next, Currys ada Argos kat tepi, JJB kat opposite... mcm-mcm ada.. so kepada kami yang tak kaki shopping ni.. jalan2 kat city ni pun dah cukup..


Takde hajat nak shopping.. sbb tuh takde plan gi mane2 designer outlet.. nak long skirts ( baru je import dari M'sia), nak kasut ( pun dah ada), nak jacket tebal ( pun baru beli kat Asda).. so takde important items yang dihajati.. ditambah pula dgn suami yang memang bukan kaki shopping.. amat bersyukur la kalu dia layan kita masuk tmpt shopping, kalu tidak.. isyik nak cepat2 keluar je... Hmm...ditambah pula la ni, cepat sangat masuk waktu solat.. so terkejar nak solat... so memang tak jalan ke mana

Singgah jugak masuk dalam primark... cari pyjamas for both of them... and papa wanna new jacket.... nasib baikla my hubby layan jugak masuk primark... masuk jugak ke Gap outlet.. teringin jugak nak beli branded clothes for my children tapi takde yang berkenan... mungkin aku bukan jenis yang beli asalkan ada je ( teringat dek pis...dulu masa kecik2 bawak gi window shopping jusco... sbb fe'el nye yang beli asalkan ada.. so dia cekup jugak la kereta kecik yang memang kecik..huahauah... asalkan ada kan..!, tapi tuh dulu masa di skolah rendah, he's big boy la ni nak SPM next year dah.. )

Sebenarnya before boxing day, ada jugak hajat nak membeli belah. Tetapi lepas baca email daripada somebody from Lboro rasanya .. yang mengatakan sistem kapitalisme yang diagung2kan oleh barat antara propagandanya adalah menggalakkan umat manusia utk bershopping... kerana bile banyak orang bershopping, akan ada banyak permintaan, so bile byk permintaan barulak kilang2 mereka akan beroperasi dgn majunya.

Dgn itu, berlambak2 la kedai sales walaupun tgk tak byk mane pun diskaunnye..tgk2 paling murah branded outfit pun £5 = rm35.. hmm kat M'sia lagi leh dapat murah..especially if Jcard day.. hehehe ( rindulak kat Jusco tmn U :( ...lebih2 lagi nak sambut christmas.. dimana kasi hadiah2 baru menjadi satu kewajipan... sbb itulah, walaupun ekonomi tgh gawat ni, byk orang kene berhenti kerja... byk jugak orang M'sia balik semula ke tanah air sbb byk company nak shut down.. :(... iklan kereta pun beli satu percuma satu.....

tapi tak nampak mcm gawat pun bile tgk orang2 bershopping berbondot2.... sbb iklan shopping for christmast bermula sejak 2 bulan awal.. teringat my office mate.. Jim katenye every year didapati persediaan utk christmast akan cepat daripadanya sepatutnye sbb nak menggalakkan orang bershopping..


The next day, hajat nak gi saturday market kat Lboro... tapi takde orang jual... tak dapat la nak beli buah utk 2 'lil monster kat rumah ni... memang hantu buah.. selalu gi Lboro town, memang singgah makan ayam goreng kat Maxim.... then gi layan mata kat Next.. jumpa sorang kakak ni, dia kate takkan shopping kat Lboro koot.. huahau.. memang pun... dia kate dia memang kaki shoping, dia baru balik dari leicester, memborong ape tah....

Memang rasanya kelaka.. orang Lboro sume keluar dari town utk bershopping, kami yang dari city ni gi town utk shopping.. huahau...

The next 2 day pulak kami gi Derby... ingatkan nak gi car boot.. rupenye diorang off for 3 weeks.. raya sakan la tuu.. then singgah kat Wyvern Retail Park.. sbb hari ahad, diorang bukak lambat.. kul 10 baru bukak.. sbb kami awal sejam.. so tunggu la dalam kereta.. tgk2 kat luar, dah berkumpul jugak mat2 salleh ni nak masuk kedai empire direct (kedai jual barang2 letrik).. huahau, kitorang bukan nak beli ape... tapi kene tunggu sejam utk kedai bukak.. kat retail park tuh ada byk store besar mcm Home Base, Empire direct, Currys (brg2 lektrik), Mothercare, ....Toy r' us, McD, Carpet Right kat bangunan asing2... store besar2...

Layan jugak aa masuk stores sederet tuh.. jumpa jugak la Electric Blanket and Fan heater yang dihajati...Then balik, singgah kat hyperama wholesaler... so membeli barang2 kering santan chokoh (payah nak jumpa kat Notts ni, the best santan ever), udon mee, egg noddles and bihun (hantu mee la niii....), terjumpa pulak dgn galangal (lengkuas) dan serai dalam botol.. harganye pun berpatutan... kira mcm berbaloi je beli dalam botol sbb kalu beli fresh, lengkuas seketul pun dah £1.. and serai, 3 batang pun £1, harapnye beli dalam botol tuh dapat tahan lama... takyah jenuh2 nak pi kedai cina lagi carik lengkuas.... :)

dapat jugak aa kebas setin rambutan and longan... aisyah suke ni... tapi harga memang mahal, standard harga sini, setin rm7++, kalu kat M'sia setin baru je rm3.50... wuaa.. ingat nak pesan suh bawak la nanti dari M'sia... suh uncle bawak banyak2 utk aisyah yang memang hantu laici..

Waa.. semalam bermula hari yang paling sejuk... -3 darjah.. ingatkan kat UK ni paling2 rendah pun -1... rupenye esok akan lagi rendah... -4... baru aku plan nak pi school esok... memang sejuk.. selalunye memang aku boleh tahan sejuknye.. tapi la ni sejuk.. mmm boleh tahan lagi.. tapi sikit tak tahan... hauahua...
Patutpun mat salleh ni begitu menghargai cahaya terik matahari... fuuuh.... tak sabar nak summer... !

4 comments:

::Umi Sufira:: berkata...

Wah sejuk banget tuh wani..terinagt aku kalu winter kat Japan...bangun tido nak keluar dari toto pon tak sanggup..hihih..

chucky berkata...

bejee2 cite ko
kalu dah x suke shopping,jalan2 pon dah cokop

kinomi berkata...

uit wanie..

aku mmg sgt lembab bab update2 blog ni.smlm laks br teringat n teringin nk update..heheh

nway, best arr ko jenjalan..tp jgn shopping lelebih. boycott US n ISRAEL products..kt sini xberenti2 emails pasal isu Palestine.

ko rindu Jusco TU eh?..heheh..xpe,nnt aku tlg rewang2kan Jusco utk ko ye..;0

MamaSofif berkata...

patut la..nampak sejuk..mmg sejuk bangat tu..anak2 dh biasa ke ngan cuaca yg sejuk giler cam tu..jenjln pun jadi ler..bila la leh gi sane...bawa anak2.huhuhu

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...