Posto dari Ibu mertua ku

OK.. second posto dalam bulan ini datang daripada Mak mertua n kakak ipar dan adik iparku di Klang.. terima kasih kepada mereka kerana sudi shopping and postkan sekali..
Posto ini dialamatkan kerumah baru kami di Nottingham.. dan sungguh menggembirakan kerana ianya sampai dalam masa 2 bulan sahaja.. dan beza dgn posto sebelumnya dalam seminggu rasanya.. Sb dulu dialamatkan ke Lboro, parcel itu sampai daripada coventry.. but the latest alamatkan ke Notts, parcel itu sampai dari Notts depot.. oo ada depot ke kat Notts ni... tuh cepat tuuh....

Seperti biasa, anak2 la yang paling gembira nak bukak parcel... dan bende pertama yang nampak masa parcel di buka adalah...... botol susu... terus diambil oleh imran.. then bile kakak nampak adik dapat botol susu kaler hijau, kakak pun nak botol susu jugak, kaler kuning.... hehehe

Barang-barang yang dikirim ittew banyak jenis tapi dalam kuantiti yang kecil...berat lebih kurang 16 kg je... bile kat rumah timbang2 dah nak dekat 20kg..tapi bile kat pos office, tak sampai.. mmm selalu cam gitu..dulu ketiga-tiga kotak yang kami penah pos pun camgitu jugak...... punye la jenuh kat rumah dok timbang2 kasi tak lebih... so kurangkan la mane yang patut... bila sampai pos ofis sedangkan ada kurang 4 kg lagi.. tapi kene bayar dgn harga 20kg.. memang rugi dan memang tension habih sbb banyak dah keluarkan kat rumah.. takkan nak bukak kotak n sumbat balik. penat...! ... timbang mane yang tepat... rumah ke pos punye? kenapa timbang kat rumah menggunakan timbang yang berlainan pun, mengatakan parcel dah berat.. sedangkan kat pos ofisnye lum cukup berat lagi..... polik jugak.. sape le yang betul?

Sekali lagi, reminder bahan2 yang diterima utk posto kedua ini.. ( bagus jugak ada reminder, tau bende tuh wujud.. dah banyak2... terlupe pulak ada... sekali dah expired pulak.. kang membazir namenye...)

1. Berus baju ( bestnye.. takyah susah2 aku nak membasuh tangan lepaih ni)
2. Botol susu and teats ( sini mahal nye...sbb botolnye Bisphenol-A Free)
3. Asam boi (yum..yum, sini asam boi mahai....ada pun kat kedai cina leicester )
4. Beras nasi daging
5. Ikan bilis
6. baju2 utk anak2 (my mom in law memang rajin hadiahkan baju utk cucu2)
7. Maggie tomyam (sini takde.. bestnye)
8. Milo (sini mahal saiz 400g pun dah rm20, dah le my hubby tuh hantu Milo, lepaih ni terpaksa beli Milo mahai la pulak! )
9. Susu lactogen ( dapat aa bekal susu utk seminggu lebih)
10. Biskut tiger ( bestnye cicah dgn air teh)
11. Chipsmore butter ( dapat aa melepaskan rindu)
12. Periuk belanga (sonang sikit nak masak in big quantity)
13. Tepung hoen kwe (bestnye wat kueh pelita)
14. Ikan bilis
15. Asam jawa
16. Brooch
17. Serbuk dadih
18. Keropok ikan
19. Sos keropok

8 comments:

Fadzlina Nawi berkata...

Wani, knp pulak 16kg tp kena byr 20kg? Bukan ke kira berat exactly ke? Kalau ke OZ, the first kg shj mesti RM75, pastu kg seterusnya ikut berat kg tu.

Timbang pos lebih tepat sbb, dia lebih lebar, jd kg nya akan spread, tu sebab ringan.

::Umi Sufira:: berkata...

Wah!susu imran pon import ye~hihi..

wani berkata...

kak fadz.. ke UK ni diorang ada julatnye setiap 5kg harga sama.. 10,15,20 kg.. so kalu lebih sikit kene ikut julat dia tuh.. tuh rugi sikit.. oo diorang lebih tepat.. so maksudnye lain kali if timbang kat rumah dah 20kg tuh kira selamat lagi la tuh.. sbb lebih 20kg je diorng tak terima...ke ausie pun sama ke kak tak terima > 20kg?

wani berkata...

tuhle roza.. terpaksa! dapat aa cover sikit.. sbb sini susu tepung mahai..setin 900gm pun rm 18++..utk dua orang tahan 5 hari je tuuuh...

wani berkata...

susu tuh bukan utk imran je.. share skali ngan adik.. aisyah taknak minum susu lembu fresh...

chucky berkata...

bile la aku nk dpt posto dr kau
hahahahah

timbang kat pejabat pos la betul,sbb ko nk gune pekhidmatan dia kan?

mase aku dudk eskimo,ape pon tade,
tepakase aku makan ais krim tiap2 hari

Fadzlina Nawi berkata...

20kg utk setiap kotak wani, kalau lebih kena bungkus kotak lain lah.
Occupation safety, sbb takut patah tulang belakang org2 pos yg nak pikul kotak2 tu semua..he..he..he

Ashin berkata...

kak ngah..kenapa la rambut imran mcm tu..sedih betul..

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...