A month in England

28 ogos..genap sebulan me and children berada kat UK...sungguh kasihan hidup disini...rasa mcm org indonesia yang datang ke malaysia sahaja...barang-barang sume mahal..sikit-sikit kene tax..barang-barang kat rumah ni pun most of them barang-barang org lain tak nak (org yang dah balik malaysia)....rak, pinggan mangkuk, periuk belanga even sudip2 and sudu2 tuh pun, almari, even penyidai baju pun ...memang sedih sungguh..nak beli kat kedai..even penyidai baju yang mudah berkarat kecik tuh pun harga around 7pound...so terpaksa la tanpa segan silu minta pada kak ct yang nak balik malaysia minta ampaian dia tuh..siap dia dah longgokkan dkt plastik2 hitam nak buang pun aku kutip...sedih sungguh hidup di sini..ke aku yang mengalami poundphobia..huhuhu...even selipar yang jepun kat sini pun cuma lawa sikit la...harga sepound...penyangkut baju yang kecik tuh yang plastik kalu kat malaysia kita leh gantung stokin anak2 kita pun harga sepound...memang sungguh sedih...memang payah nak dapat harga dalam pence ni...kecuali dkt car boot..nak aja aku balik semula ke malaysia n beli ape2 yang patut..kuali (sini takde kuali, yang ada dipanggil wok tapi mahal yang paling murah jumpa around 4pound), periuk belanga (sini periuk besar 3liter ++ mahal, paling murah jumpa 8pound ++), lesung batu (sini lesung batu dia jenis marble tuh..ala mcm yang chef2 selalu guna dalam show masak2..) harga paling murah 6 pound, t-shirt2...sini mahal, tshirt ( kalu aku tau dulu aku bawak tshirt banyak, pos...sbb dulu hubby kate ada kawan dia tuh bawak sehelai dua je baju ke UK, so aku ingat reasonable jugak aa harganye..sekali..sampai la ni aku main pakai je tshirt suami aku..huhuhu...sbb aku ni jenis yang banyak guna baju...sampai kadang2 berebut tshirt dia nak pakai gi lab..huhuh sbb aku pakai dah..huahauhau...tshirt yang nipis bebeno tuh pun mahal kat sini..apatah lagi yang tak tebal...n laundry net...kat sini aku tak penah jumpa lagi...ada ke yang saiz 30cm tuh nak dekat 1 pound..tension aku..kalu aku tau, aku beli kat jusco ritu banyak2....saiz besar boleh muat banyak2 baju dalam net tuh baru rm5++...tension...kat sini ntah2 yang saiz besar tuh mau berpound2..tapi aku tak penah jumpa lagi..puas jugak aku mencari..payah aa aku nak laundry baju2 yang sensitif ni macam yang ada lace etc....tisu pun mahal..ala tisu yang selalu kita letak kat keta etc...punyela mahal sekotak around sepound ++..sampaikan nak lap tangan or nak letak dalam keta pun guna tisu toilet atau tisu yang diguna kat dapur tuh...wuaaa..miskin sungguh

kesimpulannya seperti biasa..I hate being here

3 comments:

Rozamimi berkata...

Uhuk sedihnya aku baca wani...Tapi takpe tu suma sementara,,aku rasa better ko enjoy the moment ko kat sana..ramai yang teringin nak gi Uk termasuk aku tapi tak kesampaian...Ko bertuah tau merasa hidup kat Uk..hihihi...

Fadzlina Nawi berkata...

Wani, akak dah leave comments dlm shout box. Oo yer, wani nanti tulis boh lah paragraph, penat mata akak baca.

Cheers!

fazilah:g berkata...

Waniey, masa awal datang memang rasa mahal giler semua bende. Semua rasa unreasonable. Lama-lama, bila dah jumpa kedai murah, tau mana nak beli, memang dah biasa. Selamat puasa Waniey and family!

p/s weh ko tau camne nak contact hawa tak?

paji

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...