Anakku Imran bukan Autism

See betul naluri ibu nih tau
anakku bukan autism
ikut kate speech therapist 
berdasarkan limited observation imran tiada ciri2 autism
cuma moderate speech delay!

walaupun imran obsess dengan train
dimana budak autism memang obsess dengan train
and speech therapist tuh memang kate berdasarkan penceritaan orang lain pun
if ada sedara mara ke kawan-kawan kate
'ooh anak u suke train ke... oooh autism lah tuh'
but it is not absolutely true
kerana autism disorder bukan shj cirinye
speech delay tetapi
social disorder pun ada
dimana tak nak bercampur dengan orang lain
and kuat mengamuk bile ada disuruh bersocial etc

my imran ok je
main sama-sama dengan kakak
walaupun dia pemalu dengan stranger
tapi masa speech therapist tunjuk2 kat imran buku tuh
dia boleh join sahaja aktiviti tu

memandangkan imran lambat bercakap
dimana masa sebulan dalam pantang tidak menangis selain daripada lapar
even perut kembung pun tak menangis
and dia hanya bercakap 1 word masa umur 2 tahun setengah
sebelum tuh dia hanya pandai sebut papa sahaja

so jika dikira daripada pemulaan pandai cakap, kira imran dikira normal dalam stage bercakap kerana dia hanya mula ber cakap masa umur 2 tahun lebih
lainlah jika dia mula start bercakap masa umur setahun, jika dikira dari tempoh itu, memang dia alami severe speech delay lah
and ibu risau pasal word yang disebut tak clear
but therapist kate itu nornal bagi budak baru nak belajar bercakap
but la ni cuma moderate
and therapist tuh suggest beberapa strategi
1) untuk membolehkan dia speech dengan lancar ada beberapa stages mengikut piramid ...dia kene lalui iaitu attention, then understanding, then language and barulah speech. so kene overcome the three stages before dia berjaya dalam fasa speech
2) jgn suruh imran repeat every one yang dia salah. contohnye dia tak clear sebut chocolate. then kita sebut dengan clear, 'you want chocolate'... kita yang sebut kan. supaya dia dapat obserb. budak2 dia kene banyak obserb, barulah dapat keluarkan output yang betul
3) kene buang mane2 yang distract attention imran. contohnye if nak bacakan dia buku, tak perlu nak baca every sentence, suruh imran describe the action dalam buku itu
4) gunakan tangan yang mengarah dari mata imran ke objek, supaya dia dapat pay attention terhadap apa yang kita tunjuk
5) gunakan bahasa mudah. contohnye ' put your coat on' daripada bagi instruction ' imran pakai coat dengan betul, and pakai kasut, pakai stokin dulu' ...bagi instruction one at a time
6) sebut dgn clear permulaan word.. contoh nye bbbb..book... and ending word ais...sssss supaya dia tau part dalam word yang dia missing
7) banyakkan introduce imran action word. kerana imran banyak tahu noun. but if suruh describe action, dia tak tahu

meeting dengan speech therapist tuh mereka provide translator dari malaysia juga, namanya Shuba... patutpun dia fasih beno cakap melayu nyeee. 


4 comments:

Nor Fadzlina Nawi berkata...

Not to worry too much Wani, kat sini pun ada sorang kakak tu anaknya dh 7 tahun have difficulty expressing himself. So she just stick with the speech pathologist, then therapist. Sebelum ni pun ada kwn akak sorang anak dia gitu, dhlah kembar, sampai 7 thn dia ckp berdua bahasa yg dia dua faham...he..he..but now, dh ok dah, sekolah menengah dah pun.

Anak akak Uwais dulu pun 2 thn setengah baru leh buat ayat penuh. Pastu dia bercakap mcm bertih jagung lah pulak. Skrg ni pun dh 4 thn, masih pelat lagi. Tak leh ckp L, R semua.

So as long as they are happy, and we keep monitoring them, not push them too much, they should be fine.

Ok wani, take care ya...

e.l.i.z.@ berkata...

xpenah tahu psl autism & train..tahu psl penyakit autism tu pun sbb tgk cite "sekali lagi" lakonan shaheizy sam

tuan rumah berkata...

kak fadz> tuhle risau pelat takde improvement. takut kene ejek ngan kawan je masa kat malaysia nanti budak2 tuh

eliza> Autism I teringat shah rukh khan berlakon. hehe

jasmine awieya berkata...

AS salam..
Anak saya seorang autisma yang bermur 20, masih tidak tahu menguruskan diri dan memanggil saya "mama"
Apa pun , saya redha dengan ujian besar Allah ni kerana mungkin itu saham akhirat untuk saya dan suami.
Apa pun keadaan anak kita..moga kita terus cekal dan kuat selamanya.

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...