Impak cerita Braveheart - kami melawat Stirling Castle


Jelajah scotland bermula dengan menapak di Stirling Castle
Teringin nak pi tengok castle kebanggaan org scottish
Dulu dah tengok edinburgh castle, kira castle penjajah 
org british kan suke menjajah mcm mane mereka menjajah malaya dulu

malangnya masa 'lawatan' kami tuh building bhgian istana tengah renovate
so diorang kenekan charga diskaun so dapat lah adult £7 sorang
nih kat building yang paling hujung
kira tempat stor dah nih
ada pameran hasil kraftangan tapestry
nih view di tengah-tengah dataran
bangunan luar tempat persidangan raja dengan rakyat jelata

dalamnya adalah kerusi diraja, meja panjang dan heater yang begitu besar

didepan dapur istana

aksi imran yang begitu happy mengejar kakaknye
kakaknye kemane?
kakak gi toilet je tapi
sukenye adik bile nampak kakak...
kemain dia berlari ke tengah dataran

dah kesian uwan kene control diorang 
takut jatuh je kakak and adik main kejar-kejar

view dari taman dalam istana

 

tapi sebenarnye takyah masuk istana pun dah leh dapat view yang cantik
nih view di luar istana

 


hanya dapat menghayati kewujudan istana ini apabila telah menonton cerita Braveheart tuh je
bagaimana org scottish berperang dengan raja england yang jahat tuh
berakhir dengan matinye si Wallace tuh
kami tak pergi tugu si Wallace tuh
rupenye batu yang tinggi tercacak atas gunung (dalam gambar atas nih) ler tugu Wallace tuh

1 comments:

alinac lover berkata...

best nya dapat tgk sejarah negara lain

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...