Kehidupan sebenar kanak2 slumdog

Waaaaaa... lepas baca berita harian, memang betul rupanya pelakon 'Salim' and 'Latikha' masa kecik tuh, memang hidup dalam kemiskinan dalam dunia sebenar.
Taktau pulak pasal 'Jamal' tuh sbb tak di mention dalam surat khabar. Mungkin Ayush manesh (Jamal Junior) tuh hidup OK sikit kot berbanding azharudin and rubika (Islam rupenye budak2 ni..

Memang diorang duduk bersebelah tasik najis tuh. Agaknye loji najis yang 'Salim Jr. ' terjun memang kawasan permainan diorang kot. Patutpun budak2 tuh selamba je kat area situ, siap sanggup terjun tasik najis tuh lagi.. waaa.. sedihnya

Ini antara gambar2 kehidupan sebenar diorang (drpd bharian.com.my)
Lepas filem tuh dapat Oscar, barulah penerbit filem tuh masukkan diorang ke sekolah utk belajar.

Ni rumah 'Salim Jr.' tuh... lepas kecoh si penerbit filem tuh (omputeh) bayar bayaran tak sepatutnye (yela, mesti menang banyak sbb dapat Oscar), baru la ada ura2 nak belika flat utk keluarga 'salim' and 'latikha' junior tuh. Tapi tak sebanding bayaran dgn pelakon2 famous dalam cerita itu tak pun bayaran pelakon2 omputeh lain if menang Oscar kan..
Memang diskriminasi and satu lagi 'dieksploitasi'.

Bile kene kutuk sbb tak bagi bayaran sepatutnye, baru la ada ura2 nak bayar lebih la, nak wujudkan 'dana' la utk budak2 tuh.. tapi yela masih ura-ura.. and hollywood, ape diorang peduli... duit je kan.........!

1 comments:

::Umi Sufira:: berkata...

Wani, sedih betullah kehidupan diaorang kan...memang patutlah kalu depa nak bagi flat atau hantar diaorang ke sekolah..daif sangat kehidupan diaorang tuh:(

Entry lain yang menarik dan tertarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...